Slimme luier

Goedkope slimme luiers sturen melding naar ouders

17 februari 2020 18:51

Wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit ontwikkelden een spotgoedkope vochtsensor waarmee betaalbare slimme luiers te maken zijn. Die luiers waarschuwen ouders op hun smartphone dat het tijd is om de luier van de baby te verschonen.

Slimme luiers met sensoren die registreren of een baby in de luier heeft geplast en vervolgens een appje naar de ouders sturen, zijn niet nieuw. Zo heeft luierfabrikant Pampers bijvoorbeeld eerder het Lumi-systeem op de markt gebracht. Het is een systeem van een urinesensor, speciale luiers en een babycam, gekoppeld aan een abonnementsmodel. 

Daar hangt een fors prijskaartje aan en dat is meteen het grote verschil met de nieuwe MIT-vinding. De onderzoekers gebruikten RFID-tags als sensor en antenne en plaatsten die in superabsorberend polymeer, een soort hydrogel dat in luiers gebruikt wordt om vocht te absorberen. Als de gel vochtig wordt, zet het materiaal uit en wordt licht elektrisch geleidend. Dat is genoeg om de RFID-sensor te triggeren om een radiosignaal naar een ontvanger die binnen een meter van de wieg staat, te sturen. 

De onderzoekers schatten dat het 2 dollarcent kost om zulke RFID-sensoren te maken. Hierdoor zouden veel goedkopere slimme luiers mogelijk zijn dan met de huidige versies, die vaak met dure bluetoothsensoren werken. Daarvan moeten bovendien de batterijen om de zoveel tijd vervangen worden zoals in het Pampers Lumi-systeem. Met de RFID-tags is dat niet nodig, want die halen hun energie uit de radiogolven die de RFID-ontvanger naast het bed stuurt.

Ziekenhuizen en bejaarden

De slimme luiers zouden vooral handig zijn op kraamafdelingen in ziekenhuizen. Ook zouden ze geschikt zijn voor bejaarden die last hebben van incontinentie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slimme luier van Google en Pampers heeft een 'verschoonalarm'

Kijk ook: draadloze jukebox voor kinderen