Ultrasoon

Armband blokkeert meeluisterende microfoons in gadgets om je heen

17 februari 2020 13:09

Amerikaanse wetenschappers maken een armband die meeluisterende microfoons in allerlei apparaten om je heen kan blokkeren met ultrasoon geluid.

Je kan het zo gek niet bedenken of de apparaten in je huis hebben een microfoon ingebouwd, waarmee kwaadwillenden mogelijk kunnen meeluisteren. Je slimme luidspreker, horloge, smartphone, laptop, computer of televisie, ze luisteren allemaal mee, wachtend op een spraakcommando.

Onderzoekers van de Universiteit van Chicago ontwikkelden daarom een experimentele draagbare armband met 24 ultrasone luidsprekertjes ingebouwd. De luidsprekertjes sturen een ruis met een frequentie van 24 tot 26kHz in alle richtingen om het meeluisteren van microfoons te blokkeren. 

Mensen horen de ruis niet, maar een gesprek is in de opname helemaal overstemd door ruis en dan ook niet af te luisteren. Dat het ultrasone geluid toch de gesprekken overstemd is het gevolg van niet-lineaire eigenschappen van de microfoonversterkers. Het ultrasone geluid lekt als het ware in de opname over de hoorbare gesprekken heen.

Dergelijke jammers bestaan al veel langer maar zijn stationair. Als er meerdere van deze stationaire jammers in één ruimte gebruikt worden kunnen de geluidsgolven elkaar opheffen. Die kans is veel kleiner bij de armband die het geluid in alle richtingen stuurt. Bovendien beweegt de drager de armband voortdurend waar het opzettelijk opheffen van het geluid met een verborgen stationaire jammer bijna onmogelijk is.

De armband is in zijn huidige vorm nog maar een prototype. De onderzoekers zijn echter wel benaderd door geïnteresseerde investeerders. Een dergelijke armband zou voor ongeveer 18 euro gemaakt kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Armband waarschuwt bij overdosis