'Vorig jaar bijna 4.500 Nederlandse nepwebwinkels offline gehaald'
.nl-domeinen

'Vorig jaar bijna 4.500 Nederlandse nepwebwinkels offline gehaald'

17-02-2020 18:49 Laatste update: 19:33

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft vorig jaar in totaal 4.340 nepwebwinkels offline gehaald die gebruikmaakte van het .nl-domein.

Dat deed de SIDN grotendeels met behulp van zelflerende software, die Nederlandse domeinen constant onderzoekt om zulke nepwebshops te detecteren. Iedere gespotte webwinkel werd door echte mensen gecontroleerd voor hij offline wordt gehaald, aldus een persbericht van de organisatie.

De offline gehaalde webwinkels bieden zogenaamd producten aan, maar leveren ze in werkelijkheid nooit aan kopers, of versturen iets van zeer lage kwaliteit. Op die manier stelen ze geld van slachtoffers, die wel voor de bestellingen betalen. 

80 procent herkend

De nepwebwinkelspotter werkt relatief goed: 79,3 procent van alle gedetecteerde winkels bleek ook echt een malafide website te zijn. Op basis van nieuwe ontdekkingen leert het hulpmiddel om met grotere precisie nepshops te herkennen.

De SIDN is verantwoordelijk voor alle websites die het .nl-domein gebruiken. De stichting merkte eind vorig jaar op dat er een flinke stijging in nepwebwinkels was rond de feestdagen.