Beeld © ANP
Beeld © ANP
Nieuws

'VS wil Huawei afsluiten van grootste chipmaker'

18 februari 2020 11:06

De Amerikaanse regering zou ook buitenlandse bedrijven willen verbieden om met het Chinese techbedrijf Huawei samen te werken, zolang die bedrijven Amerikaanse technologie gebruiken.

De VS zou China nog verder onder druk willen zetten door het ook voor buitenlandse bedrijven te verbieden zaken te doen met Huawei. Zo wil de VS de Taiwanese chipmaker TSMC verbieden om chips voor Huawei te fabriceren zolang het daarvoor Amerikaanse technologieën gebruikt. Een Amerikaans voorstel zou klaarliggen maar nog niet zijn goedgekeurd, zegt een ingewijde tegen Reuters.

Chipreus

TSMC is 's werelds grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders. Het bedrijf maakt chips voor Huawei's HiSilicon-tak en ook voor Qualcomm en Apple. Voor Amerikaanse bedrijven geldt al langer een verbod op zakendoen met Huawei. Daarom kan de Chinese telefoonmaker zijn nieuwe Android-toestellen niet leveren met de Play Store van Google.

Wet aanpassen

"Wat ze willen doen is verzekeren dat geen enkele chip die zij kunnen beïnvloeden Huawei bereikt", zegt een andere ingewijde over de Amerikaanse plannen.

Om een verbod te bereiken moet de zogenoemde Foreign Direct Product Rule veranderd worden. Volgens die wet vallen sommige producten die in het buitenland zijn gemaakt onder Amerikaanse regulering, zolang die gebaseerd zijn op Amerikaans technologieën of software.

Europa milder voor Huawei

Terwijl de VS de druk op Huawei met onder meer beschuldigingen van georganiseerde misdaad verder opvoert, lijkt het tij voor Huawei in Europa enigszins te keren. Het Verenigd Koninkrijk laat Huawei meebouwen aan 5G-netwerken, maar het bedrijf wordt geweerd uit de kern van het netwerk.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken neemt een vergelijkbare positie in. De Nederlandse regering heeft nog geen stelling genomen. Nederlandse providers zijn in meer of mindere mate afhankelijk van technologie van Huawei, zeker als zij hun 5G-netwerken snel willen aanleggen.

Huawei haalde zijn omzet de afgelopen jaren voor ongeveer de helft uit het verkopen van smartphones, en voor de andere helft uit mobiele netwerkapparatuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo ging Huawei volgens de VS te werk bij de diefstal van bedrijfsgeheimen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei lanceert vouwtelefoon Mate X in maart in Europa

Eerste indruk: Huawei Mate 30 Pro