Facebook verbiedt reclames die genezing coronavirus beloven
?

Facebook verbiedt reclames die genezing coronavirus beloven

26-02-2020 09:00 Laatste update: 09:00

Facebook scherpt zijn regels voor advertenties die het coronavirus noemen aan. Advertenties die bijvoorbeeld een genezing beloven zijn nu verboden.

Facebook verbiedt per direct advertenties die het coronavirus beloven te genezen of anderszins gebruiken om "een gevoel van urgentie" op te roepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wijzen op beperkte voorraden van medicijnen, zegt Facebook tegen Business Insider.

Naast genezing mag op Facebook ook niet worden geadverteerd met middelen die kans op besmetting beloven te verkleinen. Dergelijke maatregelen gelden ook voor de Facebook Marketplace.

Groepen

Aanpak van nepnieuws over het coronavirus op Facebook zou moeilijker zijn, omdat zulk nieuws vaak in privégroepen gedeeld zou worden.

Openbaar gedeeld nepnieuws rond het virus wordt door Facebook naar zijn factcheckers gestuurd ter controle. In Nederland zijn zulke factcheckers echter allemaal afgehaakt.

Vertraging door virus

De techindustrie ondervindt veel problemen van het coronavirus. Vooral de fabricage van apparaten in China of met Chinese onderdelen loopt vertraging op. Zo zou de iPhone 12, die in september zou verschijnen, mogelijk nu al vertraging oplopen door het virus.

In Europa is het coronavirus in Italië het meest geconstateerd. Het eerste geval aan de Nederlandse grens werd woensdag aangetroffen, bij een Duitse man die onlangs nog in Limburg is geweest.

iPhone 12, PS5 en meer om naar uit te kijken: