Beeld © USC Viterbi
Beeld © USC Viterbi
Kiwi

Robotuil helpt kinderen met autisme leren

27 februari 2020 21:49

Een robot in de vorm van een uil, ontwikkeld door onderzoekers van de University of Southern California, kan met behulp van machine learning autistische kinderen helpen met leren.

Kinderen met autisme kunnen een leerachterstand. Een nieuwe robot, ontwikkeld door onderzoekers van de University of Southern California, moet deze kinderen op een persoonlijke manier helpen. De robot heet Kiwi en heeft de vorm van een uil.

Kiwi is niet de eerste robot die kinderen met autisme assisteert, maar wat deze uil uniek maakt is dat het gedrag van het kind wordt geïnterpreteerd en daarop wordt gereageerd. Via machine learning presenteert elke robot een uniek lespatroon.

Wiskundespelletjes

Voor onderzoek zijn zeventien robots een maand lang in huizen met autistische kinderen geplaatst. Deze kinderen waren tussen de drie en zeven jaar oud. De kinderen speelden wiskundespelletjes op een tablet, terwijl de robot de moeilijkheidsgraad wijzigde en feedback gaf in de vorm van bemoediging of tips. 

Om het lespatroon aan te passen werd niet alleen gekeken of het kind fouten maakte, maar ook of er goed naar het scherm werd gekeken, het stemgeluid en hoe het hoofd werd gehouden.

Sociale vaardigheden

De onderzoekers willen menselijke therapie niet vervangen, maar aanvullen. "Menselijke therapeuten zijn cruciaal, maar ze zijn niet altijd beschikbaar of te betalen voor families", stelt student Kartik Mahajan die meegewerkt heeft aan het onderzoek.

Aan het eind van het onderzoek bleek 100 procent van de deelnemers verbeterde wiskundevaardigheden te hebben. 92 procent van de kinderen liet tevens verbeterde sociale vaardigheden zien.  

Naar bed met een robot

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's