Vera Savina, de bibliotheekmedewerkster Beeld © NTV
Vera Savina, de bibliotheekmedewerkster Beeld © NTV
Nieuws

Inzameling behoedt Russin voor ruim 1000 euro internetkosten

27 februari 2020 23:21

Een Russin gebruikte per ongeluk veel te veel gigabytes in de bibliotheek waar ze werkte. De directie verhaalde de kosten op haar. Ten einde raad vroeg ze online om hulp. "Ik had nooit gedacht dat er zo'n stormachtige reactie op mijn verhaal zou komen."

Vera Savina woont in een dorpje met maar 300 inwoners. Het ligt diep in Rusland, in het Oeral-gebergte, en het heeft een bibliotheek. Vera werkt er al meer dan dertig jaar. Een paar jaar geleden kreeg het bibliotheekje een laptop.

Boeken downloaden

Daar was Vera maar wat blij mee. Het internet was zonder datalimiet en Vera maakte er grif gebruik van. Onder andere door masterclasses en boeken voor bibliotheekbezoekers te downloaden. Immers, de collectie in de dorpsbibliotheek laat de laatste jaren te wensen over.

Vera Savina (rechts) met twee bibliotheekbezoekers en de bewuste laptop.

Maar toen kwam er een bezuiniging. De leiding verving het onbeperkte internet (25 euro p/m) voor een goedkoop tarief (4 euro p/m). Dat goedkope abonnement had wel een datalimiet: 100 MB. Alles daarboven was 'voor eigen rekening', aldus de directie.

'100 MB kan niet waar zijn'

Vera begreep niet precies voor wiens rekening dat dan was, vertelt ze aan de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta. Maar haar zoon zei: "100 MB, dat is zo weinig, dat kan niet waar zijn." Dus Vera bleef het internet gebruiken als vanouds.

"Je wordt gek als je de hele tijd moet opletten hoe groot elk bestand is." zegt Vera nu tegen tv-zender NTV. "Ik ga toch niet met een rekenmachine in mijn hand zitten en de hele tijd boekhouden?"

Vera Savina (rechts) in de kleine bibliotheek.

Toen kwam de rekening. Ruim duizend euro voor 30 GB aan data. Vera kon dat niet ophoesten: ze heeft bij de bibliotheek maar twee uur per dag werk, waar ze per maand tussen de 70 en 95 euro mee verdient. Vera werd voor de rechter gesleept.

Uit eigen zak

De rechter dwong Vera en de directie om er samen uit te komen. Resultaat van de onderhandelingen: Vera moest de helft van het bedrag uit eigen zak betalen. Nog steeds krap 600 euro. 

Ook dat kon Vera niet betalen: ze had op een zeker moment zelfs een tweede baan moeten nemen (bij een stookoven, 90 euro per maand) om überhaupt haar gezin te onderhouden. Op 10 februari 2020 vroeg ze online om hulp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bibliotheek van 265 miljoen, nu geen geld meer voor boeken

Vera's bericht op vKontakte (de Russische Facebook) werd opgepakt door Novaya Gazeta. Amper een dag later keek haar zoon op de bankrekening: bijna 6.000 euro.

De Russische lezers waren kennelijk gul. Hoewel Vera meteen een dankbericht plaatste en zei dat er geen geld meer nodig was, liep het bedrag op: tot meer dan 8.000 euro.

Geld over

"Ik ben zo dankbaar voor de goedheid en het medeleven die de mensen hebben laten zien," zegt Vera nu tegen de tv-ploeg. Wat ze met het overtollige geld gaat doen, weet Vera niet precies. Ze overweegt een kleurenprinter.

Russisch dorp in zijn geheel te koop aangeboden

"Welke gek betaalt hier tonnen voor?" In Rusland staat een dorp te koop.