© Mercedes-Benz

4 dingen die de VISION AVTR van Mercedes zo bijzonder maken
Van onze partner Mercedes-Benz

4 dingen die de VISION AVTR van Mercedes zo bijzonder maken

03-03-2020 16:00 Laatste update: 04-03-2020 12:24

Eerder dit jaar liet Mercedes-Benz de VISION AVTR zien: een conceptauto die een vooruitblik geeft op de verre toekomst van de auto.

De VISION AVTR is voor Mercedes-Benz de ultieme droomauto. Het is een studiemodel, omdat veel van de achterliggende technologie gewoonweg niet bestaat. Onderzoeksteams zijn hard bezig om het potentieel van sommige van die ideeën verder uit te werken.

In een ideale wereld waar al deze dingen mogelijk zijn, denkt de fabrikant dat dit de ultieme auto is. Dat geeft een leuk voorproefje van hoe onze favoriete vierwieler over de jaren kan gaan evolueren. We zetten de vier belangrijkste en meest innovatieve trends in de VISION AVTR op een rij.

1. Een design geïnspireerd op de Avatar-film

Het zit al in de naam 'VISION AVTR': deze conceptauto is geïnspireerd op de Avatar-films van James Cameron, die ook verantwoordelijk was voor onder andere Alien, Titanic en The Terminator.

Die naam is meer dan een leuk eerbetoon, want de filmcrew heeft nauw samengewerkt aan de VISION AVTR. "We zagen overeenkomsten met dit team op het gebied van innovatiekracht en duurzaamheid", vertelt Mercedes-Benz-woordvoerder Lydia Altena. "Door samen te werken ontstaat er een synergie-effect en komen we weer tot nieuwe innovaties."

De film is ook subtiel terug te zien in het ontwerp van de auto. "Het ontwerp van de stoelen is bijvoorbeeld geïnspireerd door de hangmatten in Hometree, waar de Na’vi wonen. En de wielen lijken op de zaden van de Tree of Souls."

2. Een elektrische auto die écht goed voor het milieu is

Elektrische auto’s zijn van zichzelf al vrij duurzaam, maar op sommige fronten is er nog veel te winnen. Moderne accu’s gebruiken bijvoorbeeld mineralen die in mijnen gewonnen moeten worden.

De VISION AVTR zou daar een einde aan maken, omdat de conceptauto energie haalt uit een organische celbatterij. Een slimme chemische reactie hierin helpt bij het opwekken van stroom, waardoor al die metalen helemaal niet meer nodig zijn. Bionische kleppen die dienst doen als zonnepanelen bovenop de auto zorgen ervoor dat extra systemen zoals je entertainmentsysteem voldoende stroom hebben.

Is de rek uit de accu? Dan kan hij vervolgens gewoon de composthoop op. Het maakt de VISION AVTR een echt klimaatneutrale auto. "Zulke accutechnologie zijn we ook aan het bekijken. Ik kan niet zeggen wanneer in de toekomst deze accutechnologie gebruikt kan worden, maar er wordt op het moment uitgebreid onderzoek gedaan naar het potentieel van deze techniek."

3. Draaibare wielen maken inparkeren een makkie

De balvormige wielen zijn meer dan alleen een hip design: ze zorgen er ook voor dat de auto werkelijk alle kanten op kan rollen. Heen en weer manoeuvreren tijdens het inparkeren behoort tot het verleden, omdat de auto door deze wielen en hun functie heel wendbaar is.

Bovendien heeft de VISION AVTR niet een enkele elektromotor, maar vier motoren vlakbij de wielen die samen kunnen werken. Ieder wiel kan hierdoor op precies de juiste manier de auto aandrijven zodat je zo soepel mogelijk over de weg beweegt.

Die motoren zorgen voor meer dan alleen een fijne rij-ervaring: hierdoor kan de auto zich ook zuiniger voortbewegen dan met een enkele motor.

4. De VISION AVTR lijkt te leven

Je zou haast niet zeggen dat de VISION AVTR een industrieel product is. De glooiende vormen doen denken aan de natuur - en de onderliggende technologie versterkt dat gevoel ook nog eens. Tijdens het rijden lijkt de auto namelijk een levend wezen te zijn, dat zich verweeft met de bestuurder. Zelfs de bionische kleppen bewegen op een organische manier mee met je rijrichting, als een soort natuurlijke richtingaanwijzer.

Dat begint al bij de speciale besturingsconsole in het midden van de wagen, dat het ouderwetse stuur vervangt. "het is een soort piramide-achtig apparaat. Zodra jij je hand er op legt komt hij omhoog." De auto weet dat jij achter het stuur zit, door je ademhaling te identificeren. Een slimme variant van biometrische beveiliging.

Tijdens het besturen lijken de neuronen vanuit je handen door de auto te golven. "Aan de buitenkant zie je dan bepaalde lichtstromen pulseren en rondbewegen. Je wordt één met het interieur van de auto."

Zitten er kinderen op de achterbank? Dan wordt aan de achterkant van je hoofdkussen ook nog eens je hartslag geprojecteerd. "Dat geeft een gevoel van veiligheid."

Hoewel het nog jaren kan duren totdat features uit een auto zoals de VISION AVTR geproduceerd worden, was het conceptmodel wel alvast te zien op de gadgetbeurs CES in Las Vegas begin dit jaar. Al hoef je gelukkig niet zo ver te reizen om het concept in zijn volle glorie te bewonderen: op de site van Mercedes-Benz zijn ook een hoop afbeeldingen en video’s van de auto te zien.