TU/e gaat inpakrobots slimmer en voorzichtiger maken
Breekbaar

TU/e gaat inpakrobots slimmer en voorzichtiger maken

03-03-2020 10:12 Laatste update: 10:17

De Technische Universiteit Eindhoven start samen met twee andere universiteiten en enkele bedrijven een onderzoek naar een betere inpakrobot. De EU steunt het project met een subsidie van 4,4 miljoen euro.

De inpakrobots die nu in bijvoorbeeld distributiecentra worden gebruikt zijn dommer dan de meeste mensen denken, zegt de TU/e. Ze kunnen voorwerpen of pakketten wel snel oppakken, maar niet vlug neerzetten. In tegenstelling tot mensen weten robots niet hoe ze pakketjes zonder schade op een lopende band of in een krat moeten leggen. Ook het vullen van kratten of dozen is lastig: robots 'durven' pakketjes niet te stapelen of aan te duwen en zijn dus inefficiënt.

Voor mensen is zulk werk echter herhalend, slecht betaald en steeds onaantrekkelijker. Daarom wil de TU/e een inpakrobot ontwikkelen die zijn omgeving begrijpt en dynamisch met pakketten om kan gaan.

Sneller en zachter wegleggen

In het samenwerkingsverband I.AM.project werkt de TU/e samen met universiteiten in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Met een EU-subsidie van 4,4 miljoen euro gaan zij robots ontwikkelen die betrouwbaar kunnen voorspellen wat het effect van harde en zachte botsingen tussen pakketjes en de omgeving is.

Er worden drie scenario’s onderzocht: robots die pakketjes op een lopende band leggen, robots die meerdere pakketjes in een doos doen en robots die een pallet afladen. Dat laatste kan al redelijk met robots, maar die modellen zijn nog groot en duur.

Kunstmatige intelligentie moet leiden tot betere software. Zo zouden bestaande inpakrobots slimmer, voorzichtiger en tot 10 procent sneller moeten maken.

Logistiek

De software zal als eerste worden toegepast bij de vier meewerkende bedrijven, die gespecialiseerd zijn in logistiek, automatisering, robotproductie en fysische simulatie. Het gaat om Vanderlande en Smart Robotics, beide uit Nederland, het Duitse Franka Emika, en het Zweedse Algoryx.

Worden robots slimmer dan mensen?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's