Hackers kunnen smartphones bedienen met trillende tafels
Ultrasoon hacken

Hackers kunnen smartphones bedienen met trillende tafels

04-03-2020 10:34 Laatste update: 10:40

Zelfs de tafel waar je telefoon op ligt kan worden misbruikt om stiekem binnen te dringen op het apparaat.

Dat ontdekten beveiligingsonderzoekers van de Michigan State University, de Chinese Academy of Sciences, de University of Nebraska-Lincoln, en Washington University.

Bij de hackaanval wordt een tafel uitgerust met een speciaal trilmotortje. Deze kan het tafelblad laten vibreren op een frequentie die hoger is dan wat mensen kunnen horen. Met die vibraties kunnen vervolgens simpele woorden en zinnen worden afgespeeld.

Op die manier kunnen simpele stemcommando’s aan de slimme assistent op een telefoon worden afgevuurd. Vervolgens voert Siri of de Google Assistent die opdrachten uit, zonder dat het slachtoffer iets hoort. 

Nog geen paniek

De aanvalsmethode klinkt in eerste instantie eng: hackers kunnen zelfs inbreken als je telefoon nergens op is aangesloten, ongeacht wat voor maatregelen je neemt. In de praktijk zal zo’n aanval beperkt zijn. Voor de geavanceerde functies van stemassistenten moet je meestal eerst de telefoon ontgrendelen.

Er zijn nog geen voorbeelden van hackers die deze aanval in de praktijk uitvoeren. De onderzoekers hebben slechts aangetoond dat zo’n ultrasone telefoonaanval mogelijk is, niet dat er iemand op is betrapt.