Honderden nieuwe zonneparken: hier komen ze te staan
Groene stroom

Honderden nieuwe zonneparken: hier komen ze te staan

04-03-2020 16:26 Laatste update: 11-05-2020 10:55

Een steeds groter deel van de Nederlandse energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Mede dankzij zonneparken, met tientallen zonnepanelen bij elkaar. Er staan nu al meer dan honderd van zulke parken in Nederland, en daar komen er komende jaren nog honderden bij.

Dat blijkt uit cijfers van de website Zon op Kaart, die bijhoudt waar al die parken staan. Ruim 200 zonneparken komen er de komende jaren bij: die hebben wel al een subsidie toegewezen gekregen, maar zijn nog niet klaar.

Bekijk hier waar de zonneparken komen te staan

De meeste zonneparken worden gebouwd op een stuk lege grond, zoals een weiland. Dat zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. "Op zo'n stuk grond kan je goedkoop een groot zonnepark bouwen. Bovendien is het voor de grondeigenaar, bijvoorbeeld een boer, ook aantrekkelijk. Die verdient geld zonder dat hij er veel werk of onzekerheid aan heeft."

Zonnepark naast leeg dak

Dat levert wel een gek beeld op als je vanuit de trein een gigantisch zonnepark ziet liggen, en vlak ernaast een industrieterrein vol lege, platte daken. Visser: "Dat kan inderdaad handiger. Het gebeurt ook wel dat dat soort daken worden benut, maar nog te weinig. Zo'n dak is vaak toch wat kleiner, bovendien moet je dan al die panelen naar boven hijsen. Het is gewoon wat duurder om aan te leggen. De eigenaar van een zonnepark probeert juist zo goedkoop mogelijk te werken."

Een voordeel van een bestaand gebouw is dat daar ook al een stroomaansluiting ligt en in een afgelegen weiland niet. Maar de stroomaansluiting van een bestaand gebouw is vaak niet groot genoeg om alle opgewekte stroom kwijt te kunnen. Daarom moet er in beide gevallen een dure nieuwe aansluiting komen.

Een ander probleem ontstaat als het achterliggende stroomnetwerk de stroom niet aankan. Het moet dan worden verzwaard, zegt Visser. Er moeten bijvoorbeeld nieuwe kabels worden gelegd of transformatorstations worden gebouwd. In stedelijke gebieden is het netwerk vaak al redelijk zwaar, en hoeft het dus niet te worden aangepast. In landelijke gebieden moet dit vaak wel.

Gesubsidieerd

Van deze kosten heeft de ontwikkelaar van een zonnepark weinig last: die is voor rekening van de netbeheerder, en daar betaalt indirect elke consument aan mee in zijn energierekening.

En niet alleen voor de aanpassing van het net: zonnestroom wordt gesubsidieerd. De eigenaar van een zonnepark krijgt het verschil tussen de verkoopprijs van stroom en de kosten van het park vergoed door de overheid. Hiervoor wordt onder meer gebruikgemaakt van de Opslag Duurzame Energie, een extra belasting op de energie die je verbruikt.  

Zijn drijvende zonneparken de toekomst?

Protest tegen panelen

Zo'n zonnepark levert soms wel protest op, bijvoorbeeld van natuurorganisaties die het zonde vinden van het landschap. Toch is het protest niet zo hevig als tegen windmolens, zegt Martien Visser: "Een zonnepark maakt geen geluid en is vrij laag. Als je een paar honderd meter verderop woont, heb je er dus geen last van. Het effect op de natuur is nog onzeker. Er wordt wel gewerkt aan parken waarbij de panelen wat verder uit elkaar staan, en wat verder van de grond. Zo kunnen er toch planten en dieren leven."