'Ruim 1 miljard Android-apparaten kwetsbaar voor hackers'
Beveiligingsupdates

'Ruim 1 miljard Android-apparaten kwetsbaar voor hackers'

06-03-2020 12:01 Laatste update: 14:25

Meer dan een miljard Android-apparaten lopen het gevaar om gehackt te worden, omdat ze niet meer met beveiligingsupdates worden ondersteund.

Dat meldt de Britse marktwaakhond Which? op basis van informatie van Google. Die data wijst erop dat 42,1 procent van de actieve Android-apparaten wereldwijd draait op Android-versie 6.0 of lager. In 2019 werden er alleen maar beveiligingsupdates uitgebracht voor apparaten met Android 7.0 of hoger.

Die 42,1 procent komt neer op meer dan 1 miljard apparaten zoals telefoons en tablets. Die apparaten lopen door gebrek aan recente beveiliging gevaar op hacks, datalekken en malware als gijzelsoftware.

Oudere telefoons lopen meer gevaar

De marktwaakhond nam de proef op de som met vijf smartphones, zowel oudere als meer recente: de Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 en de Samsung Galaxy S6. Bij alle toestellen lukte het om malware te installeren, maar oudere toestellen lopen beduidend meer gevaar.

"Het is zorgwekkend dat dure Android-apparaten zo'n korte levensduur hebben voordat zij beveiligingsondersteuning verliezen", zegt Kate Bevan van Which?. De afgelopen jaren is de situatie wel verbeterd. De duurste Android-toestellen worden langer ondersteund met nieuwe Android-versies en krijgen daarna nog een aantal jaar beveiligingsupdates.

Android One

Voor goedkopere toestellen heeft Google Android One ontwikkeld, waarbij klanten de garantie krijgen op drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates na het verschijnen van de telefoon. Concurrent Apple ondersteunt iPhones en iPads tot vijf jaar oud met zijn nieuwste iOS-versie, inclusief beveiligingsupdates.

Getest: Samsung Galaxy S20 Ultra

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's