Zeldzame Nintendo PlayStation geveild: 360.000 dollar
Stukje gamegeschiedenis

Zeldzame Nintendo PlayStation geveild: 360.000 dollar

08-03-2020 10:13 Laatste update: 17:08

Een prototype van de Nintendo PlayStation is geveild voor een bedrag van 360.000 dollar (circa. 320.000 euro).

Het is één van de weinige exemplaren die van de spelcomputer gemaakt is. Sony en Nintendo werkten samen aan het apparaat, dat uiteindelijk nooit op de markt kwam: Sony besloot zijn eigen spelcomputer te maken en Nintendo ging op zichzelf verder.

Dat maakt de spelcomputer een bijzonder stukje gamegeschiedenis. Met de samenwerking ontstond ineens de grootste concurrent van Nintendo, die vandaag de dag nog steeds een gigantisch marktaandeel in handen heeft.

De koper bood 300.000 dollar, maar daar wordt 60.000 dollar aan veilingkosten bovenop gerekend. Het is nog niet bekend wie de console precies heeft bemachtigd.

Executieveiling

Het prototype was ooit van voormalig Sony Computer Entertainment-baas Olaf Olafsson, totdat hij door Terry Diebold werd gekocht op een executieveiling. Hij betaalde toen slechts 75 dollar voor het apparaat. Het prototype belandde op zolder, totdat zijn zoon ontdekte wat hij waard was.

De vader en zoon probeerden nog om beurzen met de spelcomputer te bezoeken voor demonstraties, maar wisten op die manier te weinig er aan te verdienen. Er werd daarom besloten om hem via een veiling te verkopen. Daarbij deed zelfs Oculus-oprichter Palmer Luckey een bod.

1,2 miljoen dollar

Met 360.000 dollar is de Nintendo PlayStation misschien wel de meest waardevolle spelcomputer ter wereld. Toch hoopte Diebold waarschijnlijk op een nog hoger bedrag: ooit bood iemand 1,2 miljoen dollar voor de console, maar daar ging hij toen niet mee aakoord.

Eerste indruk: Nintendo Switch Lite

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's