Doorbraak: lithium te produceren in uren in plaats van maanden
Veel sneller

Doorbraak: lithium te produceren in uren in plaats van maanden

13-03-2020 08:15 Laatste update: 08:34

Met een nieuwe filtertechniek zou het maandenlange proces van de winning van lithium terug zijn te brengen tot uren.

Een fors deel van de lithium in de batterijen van je smartphone, e-bike of elektrische auto komt uit de Chileense Atacama-woestijn. Het lithium zit in een vochtige pekellaag diep onder de grond dat omhoog gepompt wordt in zoutbeddingen waar de zon het water verdampt. Het verdampen kan maanden tot anderhalf jaar duren.

Australische en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden echter een filter dat het maandenlange proces kan overslaan en de productie van het ruwe lithium reduceert tot uren. Het filter bootst de manier na waarop levende cellen lithium uit geconcentreerd zoutwater filteren.

Veel efficiënter

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het filter bovendien veel efficiënter lithium uit de zoutoplossing haalt. Met verdamping onder de felle zon halen de producenten zo'n 30 procent lithium uit de zoutoplossing terwijl de nieuwe techniek tot 90 procent van het lithium in de zoutoplossing eruit filtert. 

Volgens het Amerikaanse bedrijf Energy Exploration Technologies, dat het proces wil commercialiseren, zou deze filtertechniek de kosten voor de zuivering van lithium bovendien kunnen halveren.

Duurzamer

Hoewel de prijs van lithium sinds 2018 kelderde doordat nieuwe mijnprojecten het aanbod van lithium hebben vergroot, is de verwachting dat de huidige capaciteit niet genoeg zal zijn om aan de vraag naar lithium in 2030 te voldoen. 

Lithiumproducenten ontwikkelen daarom steeds vaker nieuwe efficiëntere extractie-technologieën, zoals deze filtermethode. De nieuwere methodes beloven ook een aanzienlijk vermindering in het gebruik van water en energie bij de winning van lithium.

Hier is jouw smartphone van gemaakt:

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube