Elektrische auto's

Details Tesla Model Y bekend: handleiding staat online

16 maart 2020 13:27

Nederlanders moeten nog een jaar wachten op de Tesla Model Y, maar we weten inmiddels wel precies wat we krijgen. Want de handleiding staat nu online.

Sinds vrijdag wordt de Tesla Model Y geleverd. In de Verenigde Staten dan, in Nederland moeten we nog minstens een jaar geduld hebben. Als gevolg komen er allerlei details boven water, via de handleiding. Zoals de precieze afmetingen. De auto is 4 meter 75 lang, 1 meter 62 hoog en inclusief spiegels 2 meter 12 breed (zonder spiegels 1 m 92).

Flinke jongen

Om je een idee van het formaat te geven: een Nissan Qashqau is 35 centimeter korter, 10 cm smaller en 3 cm lager. De Model Y is dus een flinke jongen. In alle dimensies zelfs iets groter dan bijvoorbeeld de Jaguar iPace. De gigantische Mercedes EQC is maar een centimeter langer.

Met de krappe achterbank van de Tesla Model 3 in gedachten, zou deze Model Y wel eens de ideale compromis qua prijs en formaat kunnen zijn uit de stal van Tesla. Een klant van 1 meter 94 meldde dat hij prima op de achterbank kon zitten. Dat is bij de Model 3 zeker niet het geval. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla doet het: Model Y op tijd geleverd

Warmtepomp

De Model Y heeft ook standaard een warmtepomp voor de verwarming. Dat is goed nieuws omdat deze vorm van verwarming efficiënt is en dus minder invloed heeft op het rijbereik. 

De achterbank is in drie delen neer te klappen. Zowel vanaf de zijdeur te bedienen als vanaf de achterklep. De achterbank heeft net als de Model S een flinke bak onder de bagagemat.

Draadloos opladen telefoon

Nieuw is ook de mogelijkheid om draadloos opladen voor je telefoon te bestellen. Twee telefoons kunnen naast elkaar liggen te laden als de auto aan is. Verder lijkt het interieur sterk op dat van de Model 3, met het grote scherm centraal. 

Tesla Model 3 na drie maanden