Onderzoek: coronavirus overleeft een dag op kartonnen doos
Coronavirus

Onderzoek: coronavirus overleeft een dag op kartonnen doos

16-03-2020 17:45 Laatste update: 18-03-2020 15:44

Het coronavirus heeft een voorkeur voor plastic en roestvrij staal. Maar het virus overleeft ook een dag op kartonnen dozen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Mis geen nieuws met onze app: Android en iPhone

Eén van de grote vragen over het coronavirus is hoe het virus zich zo makkelijk en snel kan verspreiden. Een antwoord op die vraag kan helpen om de pandemie te bestrijden.

Amerikaanse wetenschappers van het National Institutes of Health-laboratorium plaatsten het virus op zeven verschillende materialen die vaak in ziekenhuizen te vinden zijn. Ze keken hoe lang het virus wist te overleven.

Plastic en roestvrij staal

Het coronavirus overleefde het best op plastics en roestvrij staal, tot ruim drie dagen lang. Deze experimenten suggereren dat ziekenhuisapparatuur, dat vaak van roestvrij staal is gemaakt, mogelijk een rol kan spelen bij de overdracht.

Zeker is dat het virus in grote hoeveelheden aanwezig is in de luchtwegen van besmette patiënten. De kans is dan ook het grootst dat de besmetting plaatsvindt als iemand hoest of niest en de virusdeeltjes via de lucht overgedragen worden. De onderzoekers plaatsten het virus daarom ook in een luchtkamer waar de lucht met het virus werd gecirculeerd.

3 dagen op plastic

In de lucht overleefde het virus zo'n drie uur, maar op roestvast staal en op plastic overleefde het virus drie dagen of zelfs nog langer. Op koper bleef het virus het minst lang in leven: op dat materiaal was het na vier uur dood.

Het vergt nog veel meer onderzoek om uit te zoeken hoe het virus zich nu echt verspreidt, maar deze nieuwe experimenten wijzen erop dat het virus op allerlei materialen, zoals karton of plastic telefoonhoesjes, kan blijven zitten.

SARS

De onderzoekers vergeleken het nieuwe coronavirus met SARS en kwamen er achter dat beiden virussen ongeveer net zolang overleven. In 2003 veroorzaakte SARS een uitbraak, maar de overdracht van SARS bleek destijds veel moeilijker. Dat suggereert dat er ook andere factoren spelen, waardoor het coronavirus zich zo snel verspreidt.

De onderzoekers gaan het virus nu testen in snot en uitwerpselen. Ook testen ze bij welke temperaturen en vochtigheidsgraad het virus hoe lang kan overleven.

Corona-lockdown: tips voor thuiswerken