© Microsoft

Xbox Series X: de specs en nieuwe controller onthuld
Razendsnel

Xbox Series X: de specs en nieuwe controller onthuld

16-03-2020 13:39 Laatste update: 18:02

Microsoft heeft de specificaties van de nieuwe spelcomputer Xbox Series X aangekondigd. Ook is de nieuwe Xbox-controller onthuld. De prijs blijft nog geheim.

Microsoft heeft meer informatie bekendgemaakt over de Xbox Series X die dit najaar verschijnt. Het uiterlijk van de spelcomputer had Microsoft al laten zien, nu meldt het bedrijf ook precies wat er allemaal in de rechthoekige doos zit. Ook zijn er filmpjes die de enorme afname in laadtijden van de nieuwe Xbox laat zien. De prijzen zijn nog niet onthuld.

De Xbox Series X draait op een aangepaste AMD Zen 2-processor, met 8 kernen die op 3.8GHz draaien. De videokaart is een aangepaste AMD RNDA 2 met een rekenkracht van 12 teraflops, 16 GB GDDR6-werkgeheugen en een speciaal gemaakte SSD-opslagschijf van 1 terabyte.

Dat moet zorgen voor games in volledige 4K-resolutie op 60 beeldjes per seconde, met op termijn zelfs 120 beeldjes per seconde.

Veel kortere laadtijden

Huidige spelcomputers gebruiken nog ouderwetse harde schijven voor de opslag van games. SSD-opslag is vele malen sneller. Dat laat Microsoft zien met een demonstratie. Zo is de game State of Decay 2 op de nieuwe Xbox na 10 seconden al volledig opgestart, en moet de game op de huidige Xbox 50 seconden laden.

Meer details

Games kunnen die snelle laadtijden ook gebruiken om open werelden met meer details te maken. Al die details kunnen op de nieuwe Xbox dynamisch ingeladen worden als ze nodig zijn. Voor gamers die meer opslagruimte nodig hebben, biedt Microsoft een uitbreidingsslot. Daar kan een speciale stick van nog eens 1 terabyte in worden gestoken, die technisch gelijk is aan de interne opslagruimte.

Ook zorgt de SSD ervoor dat meerdere games gepauzeerd kunnen worden, zelfs als de Xbox tussendoor opnieuw wordt opgestart. Nu kunnen gebruikers maar één game open laten staan als zij hun systeem stand-by zetten. Op de Xbox Series X kan straks tussen meerdere games wisselen zonder lange laadtijden, en steeds verdergaan waar zij gebleven waren.

Vernieuwde controller

Microsoft heeft het ontwerp van de nieuwe Xbox Wireless Controller bewust herkenbaar gehouden, zegt Xbox-hoofdontwerper Ryan Whitaker. "Doorbouwen op de controller van de Xbox One op een evolutionaire manier zorgt dat het spiergeheugen dat spelers jarenlang hebben opgebouwd intact blijft."

Met dezelfde vorm is de nieuwe controller toch voor veel meer gebruikers geschikt. Microsoft heeft de handgrepen iets in vorm veranderd en meer rondingen aangebracht rond de trekkers en de bumpers bovenop de controller.

Voor gebruikers met kleinere handen zou de controller nu comfortabeler moeten zijn. Ook hebben de grepen en trekkers nu reliëf, om meer grip te bieden.

De trekkers en bumpers hebben meer textuur.

Betere prestaties

Verder is de d-pad veranderd. Het is een combinatie van de ouderwetse vierpuntsdruktoets en een knop die ook met diagonale richtingen werkt. De knop is wat ingedeukt, zodat het midden makkelijker te vinden is. "Gamers zullen direct een toename in prestaties merken", zegt Whitaker. Ook heeft de Xbox-controller in navolging van de PS4-controller een deelknop, om snel video's en screenshots te kunnen delen.

De prestaties zijn ook verbeterd, door een versterkte communicatie tussen de controller en de Xbox. Daardoor zou de vertraging tussen het indrukken van een toets en de actie op tv worden verkleind.

De nieuwe Xbox Wireless Controller wordt vanaf eind dit jaar geleverd met de Xbox Series X, maar werkt ook met de huidige Xbox One en met pc, Android en iOS.

Meer gadgets om dit jaar naar uit te kijken:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's