Israël gaat telefoons van coronapatiënten maand lang volgen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Privacyzorgen

Israël gaat telefoons van coronapatiënten maand lang volgen

17-03-2020 10:57 Laatste update: 12:26

De interne inlichtingendienst in Israël gaat patiënten met het coronavirus digitaal in de gaten houden, om te zien waar ze wellicht anderen hebben aangestoken.

Dat besluit werd genomen na een zes uur durend debat. De gebruikte software werd origineel ontwikkeld om de activiteiten van terroristen te traceren. Daarbij worden de telefoons van personen nauwlettend gevolgd om te zien waar ze precies zijn geweest. Telefoons van anderen die op diezelfde locatie waren worden ook gemarkeerd en in de gaten gehouden.

In eerste instantie wordt de technologie een maand lang ingezet tegen het coronavirus. Daarna zal de situatie opnieuw worden geëvalueerd.

'Verspreiding bestrijden'

"Met deze middelen kunnen we patiënten veel beter vinden het de verspreiding van het virus tegengaan", aldus premier Benjamin Netanyahu. Activiteiten bij rechtbanken werden door zijn regering ook beperkt in de strijd tegen het virus, waardoor een rechtszaak tegen Netanyahu zelf is vertraagd.

De premier belooft dat het gebruik van de software "streng gereguleerd" zal worden, om te voorkomen dat iemand er misbruik van maakt. Toch vrezen critici voor de gevolgen. "Dit is een glijdende schaal", aldus Tehilla Shwartz Altshuler van het Israel Democracy Institute volgens Bloomberg. "Er zijn andere manieren om aan deze data te komen."

Coronacrisis in tech: dit weten we

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's