Sony maakt specs PlayStation 5 bekend
Teraflops

Sony maakt specs PlayStation 5 bekend

18-03-2020 19:10 Laatste update: 21:24

Sony heeft de technische specificaties van de nieuwe spelcomputer PlayStation 5 bekendgemaakt.

Dat deed Sony tijdens een speciale presentatie. De nieuwe gameconsole draait op een Zen 2-processor van AMD met acht kernen op een snelheid van 3,5GHz. De grafische kaart heeft een rekenkracht van 10,28 teraflops.

De ingebouwde SSD heeft 825 gigabyte aan opslag, met een bandbreedte van 448 gigabyte per seconde. Dit moet ervoor zorgen dat games razendsnel laden - iets waar Sony het vaker over heeft gehad. Ook kan het geheugen worden uitgebreid met een extra SSD-schijf.

Iets langzamer dan Xbox

De PlayStation 5 lijkt iets langzamer te zijn dan de recent gepresenteerde Xbox Series X. Die een vergelijkbare processor met een kloksnelheid van 3,8GHz en ook iets meer teraflops rekenkracht. 

Volgens Sony kan de PlayStation 5 echter een techniek genaamd Boost gebruiken om rekenkracht tussen de processor en grafische kaart uit te wisselen, zodat een game precies de juiste hoeveelheid kan vrijmaken voor bepaalde omgevingen of acties. Dit kan er in theorie voor zorgen dat games er op sommige fronten juist mooier gaan uitzien.

Ray-tracing

Daarnaast onderstunt de PlayStation 5 ray-tracing om hyperrealistische lichteffecten en reflecties te tonen, net als de Xbox Series X. Deze techniek wordt al langer toegepast in de filmwereld om CGI-beelden mooier te maken. Recente videokaarten voor game-pc’s kunnen er inmiddels ook gebruik van maken.

Informatie over de nieuwe PlayStation 5 komt langzaam maar zeker naar buiten. Sony hoopt de spelcomputer eind dit jaar op de markt te brengen - de consolemaker voorziet nog geen problemen door het coronavirus. Ook Microsoft wil zijn nieuwe Xbox rond diezelfde periode in de winkels hebben.

Sony en Microsoft maken de prijzen van hun nieuwe spelcomputers pas later dit jaar bekend.

Kijk ook: tips voor thuiswerken