Facebook zet gefactcheckte corona-informatie bovenaan feed
Speciaal blok

Facebook zet gefactcheckte corona-informatie bovenaan feed

18-03-2020 19:56 Laatste update: 20:03

Facebook gaat een speciaal blok bovenaan de nieuwsfeed van gebruikers plaatsen, met daarin informatie over het coronavirus waarvan de authenticiteit is gecontroleerd.

Op die manier wil het sociale netwerk verspreiding van desinformatie over het virus inperken. De nieuwe sectie bovenin de feed wordt een 'informatiecentrum' genoemd, dat later vandaag al moet verschijnen.

Facebook probeert al langer nepinformatie over het coronavirus in te dammen. Wie naar 'coronavirus' of 'COVID-19' zoekt, krijgt bijvoorbeeld links naar informatiepagina’s van officiële organisaties. Daarnaast wordt er nauw gelet op de verspreiding van nepnieuws.

WhatsApp

Facebook-dochterbedrijf WhatsApp probeert op zijn beurt ook de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Op zijn website roept WhatsApp gebruikers op om niet zomaar doorgestuurde informatie te vertrouwen. "Denk goed na over de berichten die je ontvangt, want niet alles klopt. Verifieer wat je leest bij officiële bronnen of factcheckers."

Facebook staat al jaren in de spotlights als het gaat om nepnieuws en desinformatie. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 werd veel nepnieuws verspreid, door onder andere Russische trollenfabrieken. 

Virusvrij: zo maak je veilig je telefoon en laptop schoon

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's