Thuis door corona, en je abonnement dan?

Thuis door corona, en je abonnement dan?

19-03-2020 17:06 Laatste update: 20-03-2020 11:15

Naar de bioscoop, met de trein, naar de sportschool – het zit er allemaal niet meer in dankzij de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Maar je abonnement loopt wel gewoon door. Ondernemers proberen hun klanten daarom niet voor niks te laten betalen. Klanten betalen op hun beurt soms juist vrijwillig door.

Bewegingscentrum Leeuwarden vond het zonde om hun spinningfietsen te laten verstoffen in de gesloten sportschool. De oplossing: het bedrijf leent de fietsen uit aan hun klanten. Die kunnen zo in hun woonkamer verder sporten.

Eigenaar Joan Boelens: "Het is natuurlijk vervelend als je ineens dichtmoet. Maar we besloten van het probleem eens kans te maken. Wij hebben een stuk of 40 spinningfietsen, die wij langsbrengen bij onze meest enthousiaste leden. Daar zitten ook bedrijven tussen: morgen zetten wij twee fietsen neer in de showroom van een leasebedrijf."

De sportschool geeft ook lessen via Skype, en maakt programma's voor leden die thuis willen gaan sporten. Ook studenten aan de hogeschool in Leeuwarden kunnen daar binnenkort gebruik van maken.

Kennis delen kan nog steeds

Veel meer sportscholen passen zich snel aan de nieuwe omstandigheden aan, zegt Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief.

Wouters: "Mensen zijn natuurlijk lid van een sportcentrum voor de apparatuur en de infrastructuur, maar ook vanwege de kennis over bewegen en gezonde voeding. Die kennis kunnen sportcentra nog steeds delen. Zij zijn al een tijd bezig hoe ze hun klanten ook buiten de sportschool kunnen helpen, bijvoorbeeld via een app. Dat gaat nu allemaal een stuk sneller."

Wel maken de sportschoolhouders zich zorgen, zegt Wouters. "We zien al dat mensen hun abonnement opzeggen, we proberen in kaart te brengen hoe vaak dat gebeurt. Sportscholen proberen zo veel mogelijk met hun leden te communiceren en om begrip te vragen. Zij hebben natuurlijk heel veel vragen, over hun personeel maar ook over wat ze nog wel kunnen. Er zitten veel mkb'ers tussen."  

5 tips: zo kom je deze coronacrisis door

Vrijwillig tóch betalen

Ook bioscopen en filmhuizen zijn gesloten. Zonde, als je een Pathé Unlimited-kaart hebt en normaal drie keer per week in de bios zit. Daarom compenseert de bioscoop zijn abonnees, zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

"Voor deze maand krijgen leden een cadeaubon, voor volgende maand kunnen ze kiezen. Hun abonnement kan dan gratis gepauzeerd worden, of ze krijgen een bon van de prijs van hun abonnement plus veertig procent." Met die bon kun je dan terecht op Pathé Thuis, om online films te huren, of je kunt er gebruik van maken als de bioscoop weer open is.

Bij Cineville, het abonnement op filmhuizen, krijgen abonnees een andere keuze. Hun abonnement wordt automatisch gepauzeerd, maar als ze dat willen kunnen ze toch blijven betalen.

En dat gebeurt massaal, zegt directeur Thomas Hosman: "Leden vroegen of ze hun abonnement toch kunnen laten doorlopen, om zo het filmhuis te steunen. Daarom hebben we dat mogelijk gemaakt. Zo'n 8500 leden hebben zich aangemeld, van de 50.000 leden die we hebben."

90 procent van het abonnementsgeld wordt verdeeld onder de filmhuizen, zegt Hosman. Die kunnen zo, zonder open te zijn, toch wat geld verdienen.

NS: niks veranderd

En hoe zit dat met je treinabonnement, nu iedereen thuiswerkt? Daarmee is voorlopig niks veranderd, zegt een woordvoerder van de NS. Als je gebruik maakt van NS Flex is het wel mogelijk je abonnement op ieder moment stop te zetten. Maar: dan kan je pas na een maand weer een nieuw abonnement afsluiten. In de tussentijd betaal je de normale prijs als je toch met de trein gaat. Je zult dus zelf moeten inschatten hoe lang je nog thuis zit.

Of de NS wel overweegt kortere pauzes van het abonnement mogelijk te maken, wilde de woordvoerder niet vertellen.

Hoe zit dat wettelijk?

Strikt juridisch gezien heb je recht op compensatie als je geen gebruik kan maken van je abonnement. Dat zegt de Consumentenbond tegen RTL Z. Wel roept de bond om daar heel terughoudend mee om te gaan, zegt een woordvoerder: 

"Het is een heel bijzondere situatie waar we in zitten. Dat je nu niet naar de sportschool kan, is niet de schuld van die ondernemer. Maar die ondernemer komt wel in de problemen als iedereen nu zijn geld terug vraagt. Dat lijkt ons niet terecht. We zien gelukkig dat veel bedrijven met creatieve oplossingen komen, zodat je elkaar door deze crisis heen helpt."

Tips voor thuiswerken