Twitter verwijdert actief tweets met onzin over coronavirus
Schadelijk

Twitter verwijdert actief tweets met onzin over coronavirus

20-03-2020 11:33 Laatste update: 11:31

Twitter treedt harder op tegen nepnieuws en andere onzin rond het coronavirus. Zulke mogelijk schadelijke tweets worden nu sneller verwijderd.

Twitter kreeg kritiek over zijn lakse houding tegenover tweets met nepnieuws over het coronavirus en tweets met informatie die ingaat tegen officieel advies van gezondheidsinstanties. Twitter heeft zijn regels over corona-tweets nu veel strenger gemaakt, en verwijdert veel tweets die eerder wel toegestaan waren.

Zo worden tweets verwijderd die het nut van maatregelen ontkennen en proberen andere mensen daar ook van te overtuigen, bijvoorbeeld tweets die mensen aanmoedigen om geen sociale afstand te houden.

Ook tweets met zogenaamde oplossingen voor het virus worden verwijderd, zelfs als ze grappig bedoeld zijn. Gevaarlijke oplossingen zoals "drink bleek om van corona af te komen" zijn ook nadrukkelijk verboden.

Paniek

Het zaaien van paniek is ook niet toegestaan, door bijvoorbeeld te claimen dat een overheid zegt dat voedselvoorraden opraken.

Ook zeggen dat sommige groepen of nationaliteiten meer of minder vatbaar zijn voor het covid-19-virus mag niet, net als trucjes om zogenaamd zelf het verschil tussen een verkoudheid en het coronavirus vast te stellen.

Trump en Musk niet gehandhaafd

Een uitzondering wordt nog steeds gemaakt voor in ieder geval de Amerikaanse president Trump. Die verstuurde de afgelopen tijd tal van feitelijk onjuiste tweets rond het coronavirus. Zo bagatelliseerde Trump de ernst van het coronavirus nog op 9 maart, door de griep dodelijker te noemen. Twitter zei eerder al dat de nieuwswaardigheid van Trumps tweets belangrijker is dan de richtlijnen.

Ook Tesla-topman Elon Musk twittert op onverantwoorde wijze over het coronavirus, maar ook die tweet wordt door Twitter niet verwijderd. Musk zei donderdag dat kinderen "praktisch immuun" zijn voor het coronavirus, terwijl medisch bewijs dat tegenspreekt. Toch vindt Twitter dat het bericht van Musk, geplaatst in de context, de richtlijnen niet overtreedt.

Tech tegen coronavirus: deze innovaties moeten helpen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's