Makers ransomware 'laten zorginstellingen met rust'
Vreemde geste

Makers ransomware 'laten zorginstellingen met rust'

20-03-2020 11:47 Laatste update: 11:47

Criminelen die bedrijven met gijzelsoftware geld proberen af te troggelen, beloven nu vanwege het coronavirus geen gezondheidsorganisaties aan te vallen.

De afgelopen jaren is ransomware een groeiend probleem voor vooral bedrijven. Computernetwerken worden besmet met de gijzelsoftware, die vaak pas na een betaling verwijderd kan worden. De Universiteit Maastricht betaalde onlangs nog 197.000 euro losgeld om van ransomware af te komen.

Gezondheidsorganisaties en zorginstellingen zouden zich nu over zo'n digitale gijzeling geen zorgen hoeven te maken, althans zolang de coronacrisis duurt en hackers hun beloften houden. Dat meldt BleepingComputer, dat contact opnam met enkele hackersgroepen achter veelgebruikte ransomware.

Gratis verwijderen

De groep achter de DoppelPaymer-ransomware zegt normaal al geen ziekenhuizen en verzorgingstehuizen aan te vallen, en houdt die belofte ook tijdens de pandemie. Mocht er per ongeluk toch een gezondheidsinstantie worden besmet, zal de groep de DoppelPaymer-ransomware gratis verwijderen.

De handreiking geldt niet voor de farmaceutische industrie, die volgens de groep "voldoende verdient" aan de pandemie.

Ook de groep achter de ransomware Maze belooft om "alle activiteit tegen alle soorten medische organisaties" te staken tot de situatie rond het virus is gestabiliseerd.

Hulp

De anti-malwaredienst Emsisoft en ransomwarehulpdienst Coveware bieden ondertussen gratis hulp aan gezondheidsdiensten die met ransomware besmet zijn. Het gaat dan om technische analyse en waar mogelijk het maken van decryptiesoftware om zonder betalen van de ransomware af te komen. Mocht dat niet baten, zullen de bedrijven het woord met de hackersgroepen voeren.

Tech tegen coronavirus: innovaties moeten helpen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's