Techneut bouwt ijzeren long voor beademing
Steampunk coronahulp

Techneut bouwt ijzeren long voor beademing

22-03-2020 10:45 Laatste update: 23-03-2020 10:17

Deze uitvinder bouwt beademingsapparatuur uit de jaren 30 na met een stofzuiger.

Om zonder onnodige slachtoffers het coronavirus te bestrijden is het aantal ziekenhuisbedden met beademingsapparatuur cruciaal. Gerrit Box knutselt in zijn schuur een mogelijk alternatief voor dat essentiële apparaat. 

De alternatieve beademingsmachine van Box grijpt terug naar de ijzeren long die in de jaren ‘30 gebruikt werd om TBC-patiënten te behandelen. Met een pomp kan de buis waarin de patiënt ligt op onderdruk worden gebracht, waardoor de borstkas uitzet en de longen zich vullen met lucht van buiten de buis. 

Box, zelf werkzaam in de waterzuivering, bouwde van een flink plastic vat, wat luchtdicht textiel en een stofzuiger een basale ijzeren long. “Het ding is primitief maar het doet wat het doen moet; er voor zorgen dat de patiënt ademt.” Op de foto’s zie je een eerste prototype met een fietspomp. Het tweede model in de video werkt met een doodnormale stofzuiger. 

Is deze doe-het-zelf beademingsmachine de reddende engel? Een IC-verpleegkundige en ventilation practitioner in opleiding geeft een eerste reactie: “De ijzeren long is mij bekend, maar dit lijkt mij niet geschikt, gezien de armen er ook in liggen en de patiënten in buikligging worden beademd.“

Box hoopt met deze eenvoudig zelf te maken machine het tekort aan beademingsapparatuur op de korte termijn te verminderen. “Zeker voor ontwikkelingslanden.”