Facebook, Instagram en Apple TV+ verlagen ook videokwaliteit
Quarantech: corona en tech

Facebook, Instagram en Apple TV+ verlagen ook videokwaliteit

23-03-2020 10:15 Laatste update: 10:20

In navolging van veel andere techbedrijven verlagen ook Apple TV+, Facebook en Instagram hun videokwaliteit gedurende de coronacrisis.

Onder meer Netflix, YouTube, Disney+ en Amazon Prime gingen Apple en Facebook al voor. Al die diensten verlagen de bitrate van hun video's, of standaardinstellingen waarop video's worden afgespeeld. Apple TV+, Facebook en Instagram kiezen voor de eerste optie, en verlagen de bitrate van hun video's tijdelijk.

De ingreep moet zorgen voor minder druk op de infrastructuur voor het internet. Ook wordt het voor Facebook en Instagram makkelijker om pieken in gebruik op te vangen. "We willen er zeker van zijn dat mensen verbonden kunnen blijven met de apps en diensten van Facebook tijdens de coronapandemie", zegt Facebook in een verklaring tegen Engadget.

Apple TV+

Apple heeft nog niet officieel aangekondigd de bitrate te verlagen, maar de afname in kwaliteit is op grotere 4K-tv's al duidelijk zichtbaar, meldt 9to5Mac. Door de bitrate van video's te verlagen gaan de beeld- en geluidskwaliteit wat achteruit. Een lagere bitrate kost minder data, waardoor internetbedrijven piekgebruik beter op kunnen vangen.

In Nederland is het internet voorlopig opgewassen tegen het extra verbruik voor thuiswerken en leren, zeiden providers vorige week.

Thuiswerken: valkuilen en tips

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's