© Apple

'iPhone 12 krijgt gestabiliseerde camerasensor'
Grootste model

'iPhone 12 krijgt gestabiliseerde camerasensor'

23-03-2020 13:33 Laatste update: 13:39

Het grootste model van de iPhone 12 zou een gestabiliseerde camerasensor krijgen, zodat alle lenzen gestabiliseerd kunnen worden.

Dat zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo, meldt MacRumors. De nieuwe iPhone zou gebruikmaken van sensorstabilisatie, het zogenoemde sensor shift. Daarbij wordt de volledige sensor gestabiliseerd, in plaats van de lens zoals bij bij huidige iPhones het geval is.

Het resultaat is hetzelfde: als de iPhone tijdens het maken van een foto of video niet stabiel wordt gehouden, corrigeert de lens of sensor dat. Dat voorkomt wazige beelden. Voordeel de nieuwe methode is dat die werkt ongeacht de lens. De beeldstabilisatie van de huidige iPhone 11 Pro-modellen werkt wel met de primaire lens en telelens, maar niet met de ultragroothoeklens. Bij de iPhone 12 zou dat wel het geval zijn.

Wel zou de sensorstabilisatie alleen in de grootste variant van de iPhone 12 zitten. Dat model zou een 6,7 inch scherm krijgen, daarnaast zou Apple nog iPhones met 5,4 en 6,1 inch scherm uitbrengen. In het verleden werden nieuwe cameratechnieken ook als eerst alleen in de grootste iPhone geïntroduceerd. Zo was de iPhone 7 Plus de eerste met een dubbele lens achterop.

Periscopische zoomlens

De iPhones van 2021 zouden volgens Kuo allemaal of bijna allemaal voorzien worden van sensorstabilisatie. In 2022 volgt dan de eerste iPhone met een periscopische zoomlens. Zo'n lens wordt door onder meer Huawei en Samsung al gebruikt.

Zo'n zoomlens steekt dan uit de telefoon, maar loopt parallel aan de achterkant. Door spiegels wordt het licht via de lens op de sensor geschenen. De iPhone 12 wordt in september verwacht.

Cameratest: hoe scoort de iPhone 11 Pro?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's