Slimme ring waarschuwt zorgpersoneel voor corona-besmetting
Coronavirus

Slimme ring waarschuwt zorgpersoneel voor corona-besmetting

25-03-2020 15:33 Laatste update: 18:04

Zorgverleners in Californië dragen een slimme ring om sneller een verhoging van hun lichaamstemperatuur te detecteren. Dat kan duiden op een besmetting met het coronavirus.

Tweeduizend medewerkers van het UCSF Medical Center en het Zuckerberg General Hospital in San Francisco dragen een Oura Ring. Het is een groot onderzoek om vroegtijdige COVID-19-symptomen op te sporen in de hoop verdere besmettingen te voorkomen. 

Met de medische data wil het bedrijf Oura een algoritme ontwikkelen dat besmetting met COVID-19 signaleert nog voordat de symptomen zich openbaren. Oura heeft naast de tweeduizend zorgverleners ook aan 150 duizend bestaande Oura Ring-gebruikers gevraagd of ze bereid zijn hun medische data te delen.

"Het zou mensen moeten helpen om sneller in quarantaine te gaan," aldus assistent-hoogleraar Ahsley Mason van het UCSF. "De verwachting is dat het virus in de herfst weer terugkomt en dan moeten we de middelen klaar hebben."

De Oura Ring, waarvan de batterij een week mee gaat, meet de hartslag, hartritme-variabiliteit (HRV), lichaamstemperatuur en het aantal verbrande calorieën. 

Het project ontstond na de ervaring van de Finse ceo van Oura, Petri Hollmén. Zijn slimme ring liet hem weten dat hij 1 graden Celsius verhoging had, terwijl hij zich verder normaal voelde. Hij werd later positief getest op het coronavirus.

"Als het apparaat mij niet had gewaarschuwd, had ik gedacht dat ik gewoon moe was omdat mijn hond mij gedurende de nacht twee keer wakker maakte," zegt Hollmén in de San Francisco Chronicle.

Zo zullen de tweeduizend man medisch personeel die de ring dragen ook een melding krijgen als de Oura Ring een verhoging bij hen constateert, zodat ze thuis kunnen blijven en niet onwetend het virus verder verspreiden. 

De hoop is dat de data van de Oura Ring-dragers die positief testten een specifieke biomarker aan het licht brengt die wijst op de besmetting met het coronavirus. De verwachting is dat de uitbraak rond de zomer grotendeels verdwijnt om vervolgens in de herfst weer de kop op te steken. Het algoritme moet dan klaar zijn.

Tech tegen corona