EU wil telefoondata van coronapatiënten verzamelen
Corona-data

EU wil telefoondata van coronapatiënten verzamelen

24-03-2020 13:35 Laatste update: 13:36

EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) heeft de Europese telecombedrijven gevraagd geanonimiseerde gegevens van mobiele apparaten te delen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te kunnen brengen en voorspellen.

Volgens de Fransman is het nodig om mobiele metadata te verzamelen om patronen van de uitbraak te kunnen analyseren, heeft hij de bedrijven tijdens een videoconferentie voorgehouden. Dergelijke gegevens bevatten onder meer de locatie van een toestel. De Europese privacyregels moeten daarbij nog steeds strikt worden gehandhaafd.

In meerdere Europese landen gebeurt dit al. Onder andere in Italië, Duitsland en Oostenrijk delen telecomproviders sinds kort gebruikersgegevens met gezondheidsinstanties. Ook deze informatie wordt anoniem gemaakt, zodat de locatie van specifieke individuen niet te herleiden valt.

Providers willen meewerken

VodafoneZiggo zegt nog geen verzoek te hebben gehad van de overheid om gegevens te delen. "Zoals vorige week door moederbedrijf bekend gemaakt is Vodafone Group bereid, indien dat technisch en juridisch haalbaar is, overheden te helpen om inzichten te ontwikkelen gebaseerd op grote geanonimiseerde datasets", aldus een woordvoerder tegenover RTL Z.

"T-Mobile wil graag waar mogelijk meewerken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan", zei een woordvoerder van die provider eerder deze week. "Indien wij de vraag krijgen van de bevoegde autoriteiten zullen wij kijken naar onze mogelijkheden, binnen de regels die daarvoor gelden."

Daarmee zou Europa mogelijk het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen. Daar wordt overwogen om op vergelijkbare wijze locatiedata van smartphones te analyseren, om te zien waar mogelijke besmettingshaarden zijn. In Israël wordt software gebruikt om terroristen te volgen ingezet om coronapatiënten in de gaten te houden.

Streamingdiensten

Aan de orde kwam ook hoe de netwerken goed kunnen blijven functioneren nu er vanwege de coronacrisis steeds meer mensen thuiswerken en voor vertier het internet gebruiken. Vorige week vroeg Brussel al aan streamingdiensten hun videokwaliteit te verlagen.

De scherpere HD-kwaliteit van films of series vergt meer datacapaciteit dan de standaardkwaliteit. Onder andere Netflix, YouTube, Amazon en Disney+ hebben dat gedaan. Dat heeft volgens Breton al tot aanzienlijk resultaat geleid om de druk op het internet te verlagen.

Brussel vraagt de telecombedrijven ook "de kwetsbaarste klanten inclusief kleine bedrijven" te beschermen. Velen hebben door de crisis problemen met het betalen van hun rekening.

Tips: maak je telefoon en laptop schoon

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube