Bricks2Play verkocht veel Lego in Azië. Beeld © ANP
Bricks2Play verkocht veel Lego in Azië. Beeld © ANP
Nieuws

Concurrentie nekt Nederlandse Lego-webwinkel Bricks2play

26 maart 2020 16:34

De ooit snelgroeiende Nederlandse webwinkel in Lego en ander speelgoed Bricks2play is failliet. Daarmee is een einde gekomen aan het succesverhaal van ondernemer Arno Fluitman.

Fluitman begon Bricks2play in 2011 met zijn echtgenote. Via internet konden Lego-enthousiastelingen bij hen ontbrekende blokjes nabestellen en speciale sets kopen.

Miljoenenomzet

Al snel ging het bedrijfje zich echter ook richten op de groothandel aan professionele partijen, vooral uit landen waar Lego zelf niet groot aanwezig was. Zo stroomden veel orders uit Azië binnen. Binnen drie jaar boekte Bricks2play zo een omzet van 3 miljoen euro.

Na de periode van snelle groei volgde jaren waarin Fluitman zijn activiteiten uitbreidde. Zo opende de ondernemer enkele fysieke winkels, en ging zich richten op andere speelgoedmerken. In 2016 haalde hij via financieringssite Kickstarter geld op om lichtgevende speelgoedblokjes, Light Stax, op de markt te brengen.

Einde succesverhaal

Nu is dus echter een einde gekomen aan het succesverhaal. Uit het Insolventieregister blijkt dat Bricks2play en de gelieerde bedrijven MAM Trade en Brandtraders vorige week failliet zijn verklaard.

Curator Peter Fousert, die het faillissement moet afwikkelen, wijt de ondergang van de speelgoedgroothandel in hoofdzaak aan de moeilijke markt.

"Het is nog te vroeg om te zeggen wat de precieze oorzaken zijn. Maar de speelgoedmarkt kent heel dunne marges en een grote concurrentie, en dat is een lastige cocktail."

Omzetval Azië

Ook wijst Fluitman erop dat de omzet uit Azië onder druk stond. "Het bedrijf is ooit hard gegroeid dankzij afnemers uit Azië, maar het lijkt erop dat die meer gebruik zijn gaan maken van Aziatische fabrieken en winkels. Daardoor hadden zij een Europese groothandel niet meer nodig."

Volgens Fousart is Bricks2play na de eerste snelle groei niet veel groter meer geworden. "De omzet zal niet veel hoger zijn geweest dan de 3 miljoen uit 2014. En ook het aantal werknemers was gedaald, tot vijf. Maar voor handel via internet zijn sowieso niet veel werknemers nodig."

Onderdelen verkocht

Fousart bevestigt dat de speelgoedhandel vorig jaar nog werd geherstructureerd, zoals valt af te leiden uit de Linkedin-pagina van Fluitman. Daarbij werden onderdelen gefuseerd en verkocht.

De webwinkel SpeelGoedNL en de fysieke winkels blijken dan ook nog actief te zijn. Een woordvoerder laat weten dat die onderdelen in september zijn gekocht, en dus buiten het failissement vallen. "Wij zijn zelfstandig verder gegaan."

Vechten voor onderneming

De curator zegt nog te zullen kijken of het bedrijf bij die herstructurering niet is leeggehaald. "Zo'n onderzoek is overigens standaard. Ik neem op voorhand niet aan dat daarbij iets niet goed is gegaan. Het komt vaker voor dat ondernemers vechten voor het leven van hun onderneming, en die proberen te redden door een reorganisatie."

Op dit moment hebben zich bij Fousart nog geen partijen gemeld die de speelgoedgroothandel met personeel en activiteiten willen doorstarten. "Wel zijn er partijen geïnteresseerd in delen van het bedrijf, zoals de grote voorraden. Maar het zou mooi zijn als iemand een volledige doorstart wil maken."

Update: volgens oprichter Fluitman ging de groothandel failliet aan 'een combinatie van factoren', waarvan 'een mislukte fusie met onze partner in Duitsland' de belangrijkste was. "Gezien het feit dat de verhoudingen daarin kwetsbaar zijn en zaak onder de curator is, kan en wil ik daarover niet al te veel zeggen."