Nederlandse samenwerking

Eerste raketlancering van Space Force een succes

26 maart 2020 21:32

De United States Space Force heeft voor het eerst een raket de ruimte in gelanceerd.

De raketlancering stond origineel gepland voor 20:00 uur Nederlandse tijd, maar werd door complicaties meer dan een uur uitgesteld. Ruim een uur later ging de raket alsnog de lucht in.

De raket zal vijf uur na lancering een Lockheed Martin Advanced Extremely High Frequency-satelliet in een baan om de aarde plaatsen. Deze zal worden gebruikt voor communicatie van het Amerikaanse leger, de luchtmacht en de marine.

Ook samenwerkende landen hebben toegang tot het satellietsysteem, waaronder Nederland, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Eerste voor Trump

De lancering was een belangrijke voor de Space Force. President Trump richtte de ruimteorganisatie recent op als onderdeel van het leger. Tot op heden maakte de nieuwe militaire tak vooral plannen. De lancering moet bewijzen waar de organisatie onder andere toe in staat is.

Hoewel dit de eerste lancering is voor de Space Force, werd hij uitgevoerd door de United Launch Alliance. Dat is een samenwerkingsovereenkomst tussen vliegtuigbouwers Lockheed Martin en Boeing, die hiervoor 133 raketlanceringen succesvol hebben uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Space Force-logo lijkt verdacht veel op die van Star Trek

We gaan terug naar de maan