'Apple komt in 2021 met laptops en desktops met ARM-chip'
Eigen chips

'Apple komt in 2021 met laptops en desktops met ARM-chip'

27-03-2020 09:29 Laatste update: 10:03

Apple zou volgend jaar meerdere laptops en desktop-computers met zelfontworpen ARM-chips op de markt willen brengen.

Dat zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo, meldt MacRumors. Apple gebruikt als jaren zijn eigen ARM-chips in iPhones en iPads. In zijn Mac-computers gebruikt Apple de chips van Intel.

Door naar zijn eigen chips over te stappen, zou Apple volgens Kuo een flink concurrentievoordeel kunnen behalen.

Lagere kosten

Apple zou de kosten voor de processor met 40 tot 60 procent omlaag kunnen brengen. Vermoedelijk zijn de prestaties van Apples eigen chips ook beter dan die van Intel. Nu is de Apple-chip in de iPad Pro in snelheidstests krachtiger dan sommige laptopchips van Intel.

De chips van Apple zijn nu bovendien nog ontworpen om zo energiezuinig te zijn, en zonder dat koeling met ventilatoren nodig is. Die koeling is er in laptops wel, net als een grotere stroomtoevoer. In desktop-computers zijn nog grotere ventilatoren beschikbaar, en hoeft er in stroomverbruik niet per se bespaard te worden.

Apps moeten worden aangepast

Niet eerder is een desktopcomputer voor consumenten met een ARM-chip op de markt verschenen. Vermoedelijk moeten veel apps wel worden aangepast op de overstap naar nieuwe chips, waardoor Apple zo'n beslissing tijdig zou moeten melden.

De laatste keer dat Apple van processor wisselde, hoorden ontwikkelaars dat een half jaar van tevoren. Daarmee zou ontwikkelaarsbeurs WWDC in juni wellicht de gelegenheid zijn waarbij Apple zijn plannen naar buiten brengt. 

Eerste indruk: de nieuwe iPad Pro

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's