'Controle op Facebook en YouTube lijdt onder thuiswerken'
Moderatie

'Controle op Facebook en YouTube lijdt onder thuiswerken'

30-03-2020 15:22 Laatste update: 15:22

Veel contentmoderatoren die Facebook en YouTube vrijhouden van aanstootgevend en verboden materiaal, mogen hun werk niet vanuit huis verrichten.

Dat zeggen anonieme moderatoren tegen Bloomberg. Facebook en YouTube hebben tienduizenden zogenoemde contentmoderatoren, zowel in vaste dienst als ingehuurd bij speciale bedrijven. Die externe moderatoren mogen hun werk niet vanuit huis doen, in het kader van privacy en zorgen over juridische zaken.

Eén van de externe moderatoren, werkzaam voor Accenture, zegt per 16 maart voor zeker drie weken naar huis te zijn gestuurd. De volgende dag klaagden Facebook-gebruikers al dat hun berichten op grotere schaal verwijderd werden dan normaal. Zo werden links van sommige media direct uit Facebook-berichten verwijderd, om uren later pas hersteld te worden. Volgens Facebook ging het om een softwarefout, die geen betrekking had op de bezetting van de moderatie-tak.

Minder mensen om zaken te boordelen

Facebook en YouTube controleren de inhoud van hun sites en apps met een combinatie van medewerkers en algoritmes met kunstmatige intelligentie. Facebook heeft zo'n 30.000 moderatoren, YouTube zo'n 10.000.

Die mensen bekijken materiaal waar de kunstmatige intelligentie geen oordeel over kan vellen. Nu de menselijke moderatoren tijdelijk niet aan het werk kunnen, lijken de sites grotendeels aangewezen op kunstmatige intelligentie.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg zei tegen de pers dat minder moderatoren ook minder toezicht betekent. Met minder mensen om zaken te bekijken, gaat de prioriteit naar de belangrijkste gevallen, zoals berichten met de gevaarlijke leugen dat het drinken van bleek het coronavirus zou kunnen genezen.

Langer wachten op beroep

YouTube informeerde videomakers op zijn platform ook al dat het gebruik van geautomatiseerde content moderatie vergroot zou worden. Dat zou volgens 's werelds populairste videosite kunnen betekenen dat video's sneller verwijderd kunnen worden. Wie in beroep gaat op zo'n verwijdering, moet wegens "voorzorgsmaatregelen voor personeel" langer op een reactie wachten.

Bloomberg vermoedt dat de problemen voorlopig mogelijk nog wat erger worden. In India moeten alle 1.3 miljard burgers nu ook binnenblijven, en veel werk wordt door de tech-industrie aan India uitbesteed.

Gezichtsherkenning: zo snel word je herkend

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's