© Bright

Huawei wil Google-apps in eigen appwinkel beschikbaar stellen

Huawei Mate Xs

AppGallery

Huawei wil Google-apps in eigen appwinkel beschikbaar stellen

31-03-2020 11:12 Laatste update: 11:12

Huawei hoopt dat de apps van Google in zijn nieuwe appwinkel uitgegeven kunnen worden, zodat de telefoons van de Chinese fabrikant alsnog toegang hebben tot diensten van de zoekgigant.

Dat heeft Huawei-topman Eric Xu gezegd tegen Chinese media, meldt CNBC. "We hopen dat de Google-diensten beschikbaar worden gesteld via onze AppGallery", aldus Xu. "Net zoals Google-apps ook in de App Store van Apple te vinden zijn."

Sancties van de Verenigde Staten maken het Huawei sinds vorig jaar lastig. Omdat Amerikaanse bedrijven niet mogen handelen met de Chinese telefoonmaker, mogen ze ook niet langer de commerciële versie van Android gebruiken. Hierdoor hebben recente Huawei-toestellen geen toegang tot Google-apps, zoals Gmail en de Play Store. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Huawei P40-smartphones en de vouwtelefoon Mate Xs.

Huawei probeert dat probleem op te lossen door een eigen appwinkel, de AppGallery, van de grond te krijgen, maar veel essentiële apps missen daarin nog. Omdat de Google Play Services ook niet beschikbaar zijn, werken sommige populaire apps van andere ontwikkelaars ook niet.

Sancties omzeilen

Dat probleem zou in één keer zijn opgelost door de Google-apps in de winkel van Huawei aan te bieden. Of dat ook gaat gebeuren, is nog de vraag: Google heeft nog niet gereageerd op een verzoek voor commentaar.

Er bestaat ook een kans dat dit alsnog in strijd is met de Amerikaanse sancties. Door de apps van Google in de AppGallery beschikbaar te stellen, zou Google alsnog handelen met het Chinese bedrijf.

Nieuwe opvouwbare Huawei Mate Xs

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's