FBI waarschuwt voor kapen Zoom-videogesprekken
Zoom-bombing

FBI waarschuwt voor kapen Zoom-videogesprekken

31-03-2020 11:44 Laatste update: 11:44

De FBI waarschuwt scholen en bedrijven voor 'Zoom-bombing', waarbij mensen videogesprekken binnenvallen en verstoren.

Zoom is een videobeldienst die flink in populariteit is gegroeid nu mensen door het coronavirus massaal thuiswerken en leren. Maar Zoom blijkt vatbaar voor digitale binnendringers, waarschuwt de FBI. Dat komt omdat gebruikers de deelnamelink van een videogesprek bijvoorbeeld delen via openbare berichten op sociale media.

Zo kunnen niet alleen de bedoelde deelnemers meedoen aan het videogesprek, maar ook kwaadwillenden. Zo deed NBC al verslag van Zoom-bombing waarbij een voorleesmiddag via de videosoftware werd verstoord met racistische uitlatingen. Joodse videogesprekken werden verstoord door antisemieten. Ook gaan er verhalen over scholen en online therapie-bijeenkomsten die werden verstoord.

Wachtwoord en wachtkamer

De FBI raadt gebruikers aan om een wachtwoord toe te passen op de videogesprekken. Dat kan dan alleen gedeeld worden met de beoogde deelnemers.

Ook biedt Zoom een wachtkamer, waarin de beheerder van het videogesprek handmatig kan kiezen wie er wordt toegelaten.

Niet versleuteld

Dinsdag bleek ook dat de gesprekken van Zoom niet versleuteld zijn, ook al wil het bedrijf dat wel doen voorkomen. Volgens Zoom is dat technisch nog niet mogelijk.

Bij diensten als WhatsApp en FaceTime zijn de videogesprekken echter wel end-to-end versleuteld. Daarmee zijn de gesprekken niet te bekijken en beluisteren door kwaadwillenden, zelfs als die een gesprek zouden onderscheppen.

Videobellen? Houd je aan deze 10 regels

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's