Verspreiding virus in beeld: druppeltjes blijven lang zweven
Ook door ademen

Verspreiding virus in beeld: druppeltjes blijven lang zweven

06-04-2020 17:06 Laatste update: 17:07

Japanse wetenschappers legden vast hoe ver minuscule vochtdruppeltjes die een virus zouden kunnen bevatten zich kunnen verspreiden bij het niezen of hoesten. 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het advies om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. Maar meerdere onderzoeken wijzen erop dat die afstand wellicht te klein is.

Japanse wetenschappers legden met een krachtige camera en lasers vast wat er gebeurt als we niezen, hoesten of gewoon een gesprek voeren. Zelfs bij een gewoon gesprek ademen we gasvormige wolkjes uit met minuscule waterdruppeltjes. Met niezen en hoesten worden deze gasdruppeltjes met grote kracht uitgestoten. 

20 minuten

De zware druppels vallen binnen een minuut naar de grond, maar de gasvormige wolkjes met minuscule waterdruppeltjes, die virussen zouden kunnen bevatten, kunnen in een ongeventileerde ruimte tot wel 20 minuten blijven rondzweven. Ook kunnen zich zich over grotere afstanden verspreiden.

De wetenschappers laten ook zien wat er gebeurt als je die ruimte ventileert door bijvoorbeeld een deur en een raam open te zetten. De minuscule waterdruppeltjes zijn licht en worden vrijwel meteen door de luchtstroom afgevoerd.

8 meter ver

Vorige week verscheen er ook een MIT-onderzoek  over de verspreiding van virussen. Volgens de onderzoekers kan de snelheid waarmee we uitademen, hoesten of niezen variëren van 36 tot 110 kilometer per uur en de gasvormige wolkjes met minuscule waterdruppeltjes kunnen volgens deze studie zo'n 8,2 meter ver komen. 

Volgens wetenschapper Lydia Bourouiba, die al jaren de dynamiek van het niezen en hoesten bestudeert, zijn de huidige richtlijnen gebaseerd op de zware druppeltjes die snel neerslaan maar niet op de grote afstand die de gasvormige wolkjes afleggen bij niezen of hoesten. Ook bij dat onderzoek werd gebruik gemaakt van camera's.

Overigens benadrukken de onderzoekers dat nog niet definitief wetenschappelijk is aangetoond dat het specifieke coronavirus zich via uitgeademde waterdruppeltjes verspreidt.