© LUMC

Europese toezichthouder wil één coronatrackingapp voor hele EU
Coronavirus

Europese toezichthouder wil één coronatrackingapp voor hele EU

06-04-2020 15:43 Laatste update: 15:45

De Europese privacywaakhond EDPS pleit voor één Europese app voor het volgen van de verspreiding van het coronavirus. Nu werken veel landen aan eigen apps om coronapatiënten in kaart te brengen.

In het ideale geval zou voor zo'n corona-trackingapp ook samengewerkt worden met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zodat databescherming van burgers mondiaal wordt geregeld, meldt de EDPS. In ieder geval in Europa moet een tracking-app voor corona op Europees niveau ontwikkeld worden, vindt de waakhond.

Zo'n app zou volgens de privacytoezichthouder prima kunnen voldoen aan de strenge Europese privacywet AVG. Onder meer het gebruik van bluetooth zou volgens de EDPS een een nuttige manier kunnen zijn om privacyvriendelijke manier de verspreiding van het virus te volgen.

'Duidelijk plan maken'

In zo'n geval zou een app bijhouden bij welke andere telefoons met de app iemand in de buurt is geweest. Die mensen kunnen mogelijk besmet zijn, en krijgen bericht. Zo'n app kan gebouwd worden op een manier die zorgt dat mensen niet individueel traceerbaar zijn.

Het blijft volgens de privacywaakhond wel zaak om ook tijdens de coronacrisis de maat en de AVG-wet niet uit het oog te verliezen. De Europese Commissie moet er van de EDPS op toezien dat alle maatregelen die EU-landen nemen tijdelijk zijn. De doelen en de toegang tot data moeten beperkt blijven. Ook moet nu worden bedacht wat er met de data gebeurt als de crisis voorbij is.

Wildgroei initiatieven

Er worden al corona-apps ontwikkeld door verschillende landen, steden en instanties. Zo wil de Europese Commissie de verspreiding van het coronavirus met behulp van telefoongegevens in kaart brengen. Elk land moet dan geanonimiseerde data bij één provider opvragen, maar dat kan in Nederland volgens privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens pas als de wet wordt aangepast.

Een initiatief van verschillende Europese universiteiten, medische instanties en bedrijven werkt aan een eigen app-platform. Daarmee moeten apps mogelijk worden die de corona-verspreiding over de Europese landsgrenzen kunnen volgen, maar wel voldoen aan de strenge EU-privacyregels. Eerder kwamen ook meerdere Nederlandse ziekenhuizen en het Leids Universitair Medisch Centrum met eigen corona-apps.  

RIVM Infectieradar

Het RIVM, de instantie voor het verzamelen van gegevens over de virusverspreiding in Nederland, heeft nog geen app. Op 17 maart werd Infectieradar.nl gelanceerd, maar de site raakte overbelast en gebruikte een verouderd systeem. Op 24 maart zei het RIVM te werken aan een nieuw systeem, tot die tijd worden gegevens gebruikt van de ruim 30.000 deelnemers die zich voor de oude infectieradar hebben aangemeld.

Tips: maak je telefoon en laptop schoon

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's