Facebook: extra maatregelen tegen desinformatie coronavirus
Covid-19

Facebook: extra maatregelen tegen desinformatie coronavirus

16-04-2020 14:29 Laatste update: 14:33

Facebook neemt extra maatregelen om nepberichten over het coronavirus en Covid-19 tegen te gaan. Mensen die op misleidende informatie over Covid-19 hebben gereageerd, worden verwezen naar een pagina van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Op de pagina van de WHO worden de mythes over Covid-19 ontkracht. "Op deze manier willen we mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met deze content verwijzen naar een betrouwbare bron voor het geval ze deze claims buiten Facebook opnieuw tegenkomen", aldus Facebook.

De nieuwe functionaliteit zal de komende weken ook beschikbaar worden in Nederland, meldt het bedrijf.

Gevaarlijke claims

Facebook heeft inmiddels honderdduizenden stukken content met desinformatie over Covid-19 verwijderd. "Denk hierbij aan schadelijke claims zoals dat het drinken van bleek je geneest van corona, en theorieën zoals dat jonge mensen immuun zouden zijn voor het virus."

Ook onder andere Twitter en YouTube namen meerdere maatregelen om de verspreiding van nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. 

Factcheckers

Facebook maakte onlangs bekend de persbureaus Agence France Presse (AFP) en de Deutsche Presse-Agentur (DPA) in te zetten om Nederlandse berichten op Facebook te controleren om zo nepnieuws tegen te gaan.

Als zij concluderen dat een bericht niet klopt, komt het lager in de tijdlijn van gebruikers te staan. Als de berichten minder gauw gezien worden, verspreiden ze zich minder snel, is de gedachte. Daarnaast komt bij zulke berichten een waarschuwing te staan.