Tientallen gehackte sites boden illegale coronamedicijnen aan
Onderzoek gestart

Tientallen gehackte sites boden illegale coronamedicijnen aan

20-04-2020 15:44 Laatste update: 15:44

De afgelopen weken werden minstens 70 Nederlandse webwinkels gehackt, waarna de aanvallers daar illegale coronamedicijnen aanboden.

Dat meldt de FIOD, die inmiddels een onderzoek naar de hackaanvallen is gestart. Zij werden op de hoogte gebracht van de reeks hacks door het Deense Medicins Agency.

Bij de gehackte sites was de software niet up-to-date, waardoor hackers konden inbreken om zelf pagina's te plaatsen. Op die manier probeerden ze het anti-malariamiddel chloroquine te verkopen. Ook stromectol, dat moet werken tegen worminfecties, stond op de gehackte sites.

Malariamedicijn

Hoewel op sommige sites wordt beweerd dat de medicijnen werken tegen het coronavirus, is daar nog geen sluitend bewijs voor gepresenteerd. Het is in Nederland ook verboden om die middelen te verkopen als medicijn tegen het coronavirus.

De webwinkelbeheerders kunnen een bericht van de FIOD verwachten, waarin ze worden gewezen op de hackaanval. Daarin worden ze ook geadviseerd om een update te installeren om verdere aanvallen te verijdelen.

'Maatschappelijk onacceptabel'

"De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven", aldus de FIOD. "Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel."

Technologie tegen corona: gaat dit helpen?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's