Pakketbezorgers hebben het deze weken opvallend druk. Beeld © ANP
Pakketbezorgers hebben het deze weken opvallend druk. Beeld © ANP
Nieuws

Koop jij deze weken ook zo veel online? 'Alternatief geluksmomentje'

21 april 2020 15:53

Planten, tuinstoelen, een nieuw hok voor je cavia, schoenen, een skateboard, spullen voor als je weer op vakantie mag. Veel mensen storten zich de afgelopen weken vol op het onlineshoppen. "De PostNL-bezorger begint spontaan met lachen als ie bij mij voor de deur staat en zegt steevast 'tot morgen!' als ie weggaat."

Pakketbezorgers sjouwen zich deze periode een breuk. Natuurlijk niet alleen met 'leuke' aankopen, maar ook met noodzakelijke. PostNL laat in een reactie weten dat er in deze periode vorig jaar zo'n 900.000 pakketten per dag werden bezorgd, nu is de capaciteit van het bedrijf met 40 procent vergroot en lukt het nog niet altijd om alle pakjes op de gewenste dag op te halen bij webwinkels.

'Je moet wat'

Dat we meer boodschappen online doen, is te verklaren. En ook voor andere producten is best een verklaring te vinden. Maar waarom koop je een nieuwe hardloopbroek terwijl de oude nog prima is? Of grote stapels kinderboeken, vakantiespullen zelfs? "Ik zou bijna zeggen: je moet toch wat?", zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drukker dan met kerst', zegt pakketjesbezorger Alieke

Volgens Wessels hadden we met zijn allen net door dat we blijer worden van activiteiten dan van spullen, maar juist die activiteiten zijn nu vaak niet mogelijk. Een terrasje pakken met vrienden, naar een dierentuin of museum of gewoon even langs bij vrienden of familie. "Mensen zoeken dan naar een alternatief, iets wat veilig is en waar ze wel blij van worden. En dan vallen ze terug in het kopen van spullen."

Geluksmoment

Dat waar ze blij van worden, is niet alleen het kopen van spullen, maar ook het thuisbezorgd krijgen en mogen uitpakken, zegt Wessels. "Al is het geluksmoment dat je daardoor beleeft wel klein, het is beter dan niets. Het klinkt wel heel zielig, maar verder gebeurt er gewoon niet zo veel in de meeste levens op het moment."