België zet in op contactonderzoek, geen corona-app
Corona-app

België zet in op contactonderzoek, geen corona-app

23-04-2020 16:40 Laatste update: 17:03

België ziet voorlopig af van een corona-app en zet in op contactonderzoek van mensen die positief hebben getest op het virus.

"Dat is het systeem dat we nodig hebben om de verspreiding van het virus zo snel mogelijk in kaart te brengen en te stoppen", zei verantwoordelijk minister Philippe De Backer donderdag tegen de VRT. "Dat moeten we klaar hebben om over te gaan naar een exitstrategie. Daar is geen app voor nodig."

Volgens De Backer, die een federale coronataskforce leidt, zou een app eventueel wel nuttig kunnen zijn. "Maar heel weinig mensen zouden hem gebruiken", zei hij verwijzend naar Oostenrijk, waar volgens hem maar 3 of 4 procent van de inwoners een app van het Rode Kruis heeft gedownload, terwijl 60 procent nodig is. 

Contacten worden gebeld

Als het openbare leven geleidelijk weer op gang komt, komt de nadruk dus te liggen op het contactonderzoek. Contacten van besmette mensen worden dan gebeld en vervolgens getest, zoals dat "al jaren" gebeurt bij infectieziekten.

De minister schuift een app niet helemaal opzij. Hij wil kijken hoe die kan worden ontwikkeld en werkt ondertussen aan een juridisch kader. "Als nadien blijkt dat we die kunnen gebruiken, zullen we dat doen."

Kabinet wil nieuwe app

In Nederland resulteerde een eerste haastige zoektocht in een mislukking, waarbij zeven voorstellen voor apps zijn afgekeurd. Het kabinet laat een nieuwe app ontwikkelen en hoopt over een maand een besluit te kunnen nemen.

Experts hebben veel kritiek op de plannen geuit. Er wordt getwijfeld over de technische haalbaarheid en of de app effectief is in de strijd tegen het coronavirus.

Met je computer meehelpen met strijd tegen corona: