Wetenschappers maken planten permanent lichtgevend
Bio-light

Wetenschappers maken planten permanent lichtgevend

01-05-2020 12:14 Laatste update: 02-05-2020 20:51

Binnenkort koop je mogelijk bij tuincentra permanent lichtgevende planten. Wetenschappers gebruikten het DNA van lichtgevende paddenstoelen om andere planten ook lichtgevend te maken.

In Nederland groeien in de natuur lichtgevende paddenstoelen. Ze zijn fascinerend om te zien, maar dan moet je ze wel weten te vinden. Dat is lastig, want door al het kunstlicht om ons heen is het vaak niet donker genoeg om de zwakke straling van de lichtgevende paddenstoelen te zien.

Mogelijk kun je binnenkort hetzelfde verschijnsel gewoon in je huiskamer of in de tuin zien in planten die normaal gesproken niet lichtgevend zijn. 

Tabaksplanten

Een groep van wetenschappers heeft namelijk het DNA van lichtgevende paddenstoelen toegevoegd aan het DNA van tabaksplanten, waardoor hun wortels, stam, bladeren en bloemen permanent groen licht uitstralen. Deze genetische modificatie is toepasbaar op allerlei planten, maar de onderzoekers kozen tabaksplanten omdat ze genetisch simpel zijn en snel groeien.

Eerder zijn er ook experimenten geweest waarbij enzymen van vuurvliegjes planten tijdelijk lichtgevend maakten, maar de genetisch gemodificeerde tabaksplanten zijn tien keer zo helder en stralen permanent licht uit. 

Jonge delen geven meer licht

Hoe jonger de bladeren, des te meer licht gaven ze. De hoeveelheid licht die ze uitstralen, weerspiegelt de metabolische processen die plaatsvinden in de plant. Zo bleken de jongere delen van de planten aanzienlijk meer licht af te geven, zodra er een rijpe bananenschil in de buurt was. Die schil geeft namelijk de groeihormoon ethyleen af.

Het onderzoek is een samenwerking tussen Russische, Britse en Oostenrijkse wetenschappers en de startup Planta uit Moskou. Planta werkt nu samen met het biotechbedrijf Light Bio om over enkele jaren een reeks lichtgevende kamerplanten op de markt te brengen.