© Videoland

Videodiensten zien flinke groei in Nederland door corona
Thuis op de bank

Videodiensten zien flinke groei in Nederland door corona

15-05-2020 17:34 Laatste update: 20:02

Vrijwel alle videodiensten zien hun abonnee-aantallen in Nederland flink groeien, grotendeels als gevolg van de corona-maatregelen.

Bij de meeste videodiensten betrof de groei in april 15 tot 30 procent, fors meer dan in het eerste kwartaal, meldt Telecompaper. Uitschieters zijn Amazon Prime Video en Dplay, met groeicijfers van rond de 80 procent. Beide diensten hadden nog relatief weinig abonnees in Nederland.

Vooral het succes van Amazons videodienst is goed te verklaren: de webwinkel opende in maart in Nederland. Prime Video kost daarom vooralsnog 3 euro per maand in Nederland, één van de laagste abonnementsprijzen voor een streamingdienst. Dplay is de videodienst van Discovery Benelux en biedt toegang tot content van de Discovery-zenders, voor 4 euro per maand.

NLZiet, Videoland en Netflix

NLZiet, de verzameldienst van uitzending gemist-diensten van de NPO, RTL en SBS, groeide met een kwart en zou daarmee de grens van 200.000 abonnees zijn gepasseerd. Ook Videoland van RTL zag zijn aantal abonnees de afgelopen tijd volgens Telecompaper met een kwart groeien.

Netflix stijgt minder hard, maar is ook al jaren de grootste speler. Toch zag ook Netflix zijn gebruikersgroei harder stijgen dan in de voorgaande vier kwartalen. De groei kwam voor Netflix op zo'n 400.000 nieuwe Nederlandse abonnees in april.

Voor Disney+ was de stijging 19 procent, goed voor 100.000 nieuwe abonnees. Apple TV+ groei het minst hard, volgens Telecompaper waarschijnlijk door het nog kleine aanbod series en films van de jonge dienst.

Review Amazon Fire TV in Nederland: