Thuiswerk

'Bedrijven moeten oppassen voor risico's van thuiswerken'

15 mei 2020 17:52

Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaarder voor het risico op het lekken van gevoelige informatie, bijvoorbeeld door het gebruik van onveilige apparatuur of communicatiekanalen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder heeft een inventarisatie gedaan bij vijftien financiële ondernemingen en accountantsorganisaties naar de invloed van de uitbraak van het nieuwe coronavirus op de bedrijfsvoering en hoe zij omgaan met de toegenomen risico's. De AFM roept bedrijven op hier 'extra aandacht voor te hebben' en deelt inzichten (PDF).

VPN-diensten

De AFM signaleert bij bedrijven door het massale thuiswerken een toenemende afhankelijkheid van externe dienstverleners. Waaronder leveranciers van VPN-verbindingen, waarbij op een veilige manier contact kan worden gelegd via het internet.

Andere risico’s waar ondernemingen extra alert op moeten zijn, betreffen het risico op zogeheten DDoS-aanvallen door cybercriminelen, de uitval van medewerkers en een toename in phishing, waarbij criminelen toegang proberen te krijgen tot de systemen van een bedrijf.

Ook kunnen IT-systemen onveilig worden door het uitstel van de installatie van beveiligingspatches.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Thuiswerken werkt: nooit meer naar kantoor?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter-personeel mag 'voor altijd' thuiswerken

Bright gaat verhuizen

Bright gaat op 26 mei verhuizen. Ga voor onze artikelen, video's en podcasts vanaf dan naar RTLNieuws.nl/tech of download de RTL Nieuws-app: Android / iOS.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook en Instagram.

Bright is vol van vernieuwing. Altijd op zoek naar het vernuft in digitale technologie. Naar de gamechangers en de eye-openers. Naast het technieuws testen we tech voor je op YouTube, geven we Bright Tips, onderhouden we de Bright Stuff-koopgids en maken we de Bright Podcast. Op RTL Z en RTL 7 zie je ons in Best of Bright. Bright is het grootste techkanaal in Nederland op YouTube, Instagram én Facebook. Volg jij ons al?