Beeld © Getty/500px
Beeld © Getty/500px
Google

'Justitie VS wil Google aanklagen voor beperken concurrentie'

15 mei 2020 23:33

Amerikaanse autoriteiten staan op het punt Google aan te klagen wegens concurrentievervalsing. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Google wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. De rechtszaken worden volgens de zakenkrant zowel op federaal niveau als door openbaar aanklagers van afzonderlijke staten voorbereid. Zij onderzoeken de machtspositie van Google al langer. De eerste aanklachten zouden deze zomer kunnen worden ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Advertenties

Veel van het voorbereidende onderzoek richtte zich volgens The Wall Street Journal op de dominantie van de zoekmachinegigant op de online advertentiemarkt. Voor iedere stap in het proces voor het publiceren van onlinereclame levert Google de dominantie technologie.

Aanklagers van het ministerie van Justitie zouden ook bewijzen hebben dat Google in bredere zin de concurrentie dwarsboomt.

Megaboetes EU

Google kreeg van de Europese Unie al meerdere miljardenboetes in mededingingszaken. Vorig jaar legde de Europese Commissie het Amerikaanse bedrijf een boete van 1,5 miljard op, omdat de onderneming andere websites in contracten verbood advertenties van concurrerende zoekmachines te plaatsen.

In 2018 kreeg Google een Europese recordboete van ruim 4,3 miljard euro wegens oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Review: overal in huis goede wifi met Google Nest Wifi

Review: iPad Pro met Magic Keyboard

Bright gaat verhuizen

Bright gaat op 26 mei verhuizen. Ga voor onze artikelen, video's en podcasts vanaf dan naar RTLNieuws.nl/tech of download de RTL Nieuws-app: Android / iOS.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook en Instagram.