Beeld © Getty
Beeld © Getty
Ommekeer

Microsoft: 'We hebben open-source verkeerd aangepakt'

18 mei 2020 16:58

Microsoft geeft toe dat het jarenlang te vijandig stond tegenover open-source software. Het bedrijf wil die houding nu veranderen.

Toenmalig Microsoft-topman Steve Ballmer vergeleek open-source-systeem Linux in 2001 met kanker. "Het hecht zichzelf aan elk intellectueel eigendom", aldus Ballmer destijds. Die uitspraak tekent de houding die Microsoft onder zijn 14-jarige leiderschap had tegenover open-source software. In 2014 werd Ballmer opgevolgd door de huidige CEO Satya Nadella en is de toon langzaam veranderd.

"Microsoft stond aan de verkeerde kant van de geschiedenis toen open-source aan het begin van de eeuw explodeerde", zei huidig Microsoft-president Brad Smith onlangs bij een evenement van universiteit MIT. "Ik kan dat ook persoonlijk zeggen", aldus Smith, die al 25 jaar voor Microsoft werkt en jarenlang een belangrijke jurist was in de strijd tegen open-source software.

"Het goede nieuws is dat als het leven lang genoeg is, je kunt leren dat je moet veranderen", stelt Smith. Inmiddels levert Microsoft nu de grootste bijdrage aan open-sourceprojecten ter wereld, meer dan andere techreuzen als Facebook en Google.

Ook nam Microsoft in 2018 het grote codeplatform GitHub over, voor 7,5 miljard dollar, en worden sommige Linuxdistributies zelfs in de Windows Store aangeboden.

Misser Microsoft: is dit een tablet of laptop?

Bright gaat verhuizen

Bright gaat op 26 mei verhuizen. Ga voor onze artikelen, video's en podcasts vanaf dan naar RTLNieuws.nl/tech of download de RTL Nieuws-app: Android / iOS.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook en Instagram.

Bright is vol van vernieuwing. Altijd op zoek naar het vernuft in digitale technologie. Naar de gamechangers en de eye-openers. Naast het technieuws testen we tech voor je op YouTube, geven we Bright Tips, onderhouden we de Bright Stuff-koopgids en maken we de Bright Podcast. Op RTL Z en RTL 7 zie je ons in Best of Bright. Bright is het grootste techkanaal in Nederland op YouTube, Instagram én Facebook. Volg jij ons al?