© Marel

Nederlandse techfanaten sceptisch over eten uit 3D-printer

Nederlandse techfanaten sceptisch over eten uit 3D-printer

19-05-2020 11:59 Laatste update: 12:13

Zelfs Nederlanders met een grote interesse in technologie zijn niet snel bereid om kweekvlees of maaltijden uit een 3D-printer te eten.

Dat blijkt uit onderzoek van Deliveroo, dat sprak met 304 Nederlanders. Ruim de helft van de respondenten vindt dat we niet teveel moeten rotzooien met ons eten.

Slechts een kwart van de ondervraagden denkt in de komende tien jaar wel eens vlees gekweekt in een laboratorium te gaan eten. Daarbij zijn mannen sneller dan vrouwen bereid een gekweekte biefstuk te eten. Daarnaast zijn ouderen sceptischer dan jonge respondenten.

DNA

Maaltijden die specifiek op ons DNA zijn toegespitst blijken ook niet in trek. Deze voeding moet beter op onze persoonlijke genetische structuur aansluiten, maar 78 procent van de respondenten is niet bereid hiervoor DNA af te staan. Ze vinden de privacybezwaren te groot.

Supergewassen

De Nederlanders zijn positiever over andere innovaties in de voedselwereld. Zo verwacht 70 procent dat zuivel- en notenvrije alternatieven voor melk binnen tien jaar mainstream worden. Zo'n 69 procent verwacht hetzelfde van supergewassen en 68 procent denkt dit over eiwitvervangers.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden vermoedt dat we over tien jaar ook eiwitrijke insecten zullen eten. Maar slechts 37 procent ziet zichzelf ook zo'n beestje opeten.

Het onderzoek richtte zich alleen op Nederlanders die technologie op de voet volgen. Daardoor biedt het onderzoek geen beeld van wat de gemiddelde Nederlander wil. 

Koptelefoon uit de 3D-printer:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's