Volledige broncode van originele Xbox online gelekt
Geheime software

Volledige broncode van originele Xbox online gelekt

21-05-2020 17:48 Laatste update: 17:54

De volledige broncode voor de software van de eerste Xbox is gelekt.

De code dook begin deze maand voor het eerst op. Inmiddels heeft een woordvoerder van Microsoft tegenover The Verge de echtheid van de software bevestigd. "We zijn hiervan op de hoogte en doen onderzoek", aldus het bedrijf.

De broncode laat precies zien hoe de software van de originele Xbox in elkaar stak. Leuk voor hobbyisten, maar daarmee liggen mogelijk ook bedrijfsgeheimen van Microsoft op straat. De Xbox verscheen begin 21e eeuw en werd later opgevolgd door de Xbox 360 en Xbox One.

Goudmijn voor emulatie

De broncode van spelcomputers is vaak een goudmijn voor bouwers van emulatiesoftware, waarmee je oude consolegames op een moderne pc of telefoon kunt spelen. Volgens ingewijden is deze gelekte broncode echter al eens eerder ingezien door emulatorbouwers. De kans is daarom klein dat er ineens grote stappen gemaakt gaan worden op softwaregebied.

Dit is alweer de tweede keer dit jaar dat vertrouwelijke softwarecode van een spelcomputer op straat komt te liggen. Onlangs dook de code van meerdere oude Nintendo-spelcomputers op, waaronder ook demo's van games die het Japanse bedrijf nooit eerder heeft uitgebracht.

PlayStation 5 en Xbox Series X komen eraan: zo gaan ze gamen veranderen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's