Astronauten positief over Hololens in de ruimte

Astronauten positief over Hololens in de ruimte

23-02-2016 10:03 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Astronauten aan boord van het International Space Station zeggen veel te hebben aan Microsoft nieuwe Hololens-bril.

Astronaut Scott Kelly is aan boord van het ISS zeer onder de indruk geraakt van Microsofts augmented-reality-bril Hololens. Hij tweette afgelopen weekend de kreet 'Wow' na het testen van de Hololens. De Microsoft-bril is sinds december aan boord van het ruimtestation als onderdeel van het experiment Sidekick. Dat is een project dat astronauten moet helpen om minder door dikke, papieren handleidingen te hoeven bladeren of gedwongen zijn aan de radio te moeten blijven hangen, luisterend naar steminstructies.

Als het ISS dicht genoeg in een baan om de aarde cirkelt voor een snelle dataverbinding, dan kan een ingenieur op aarde via de camera in de Hololens zien wat de austronaut  ziet, in 'realtime' instructies geven en zelfs geanimeerde holografische illustraties op het netvlies van de astronaut projecteren. Het grote verschil met VR is dat AR deze illustraties over datgene wat de austronaut ziet heen legt. 

Het moment dat het ISS geen realtime dataverbinding met de grond kan maken, dan nog is de Hololens zeer nuttig. Ook hier kunnen geanimeerde holografische illustraties bepaalde procedures die een astronaut op dat moment uitvoert duidelijker maken. Dat zou bijvoorbeeld heel nuttig zijn om in de toekomst astronauten tijdens de lange rit naar Mars aan boord van een ruimteschip te trainen in plaats van op aarde. Bovendien zijn realtime data-verbindingen in 'deep space' niet mogelijk.

De Hololens staat ook in ons overzicht van 30 gadgets waar we naar uitkijken.