Australisch algoritme: Iers is geen Engels

Australisch algoritme: Iers is geen Engels

15-08-2017 08:01 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Een Ierse dierenarts die twee jaar in Australië werkt, is niet geslaagd voor haar examen Engels. Daardoor krijgt ze niet het door haar gewenste visum.

De Ierse Louise Kennedy slaagde met vlag en wimpel voor de schrijf- en leesopdrachten van de test. Maar voor de spraaktest kwam Kennedy, die Engels als moedertaal heeft, vijf punten te kort. Ze scoorde 74 punten, terwijl het minimum om voor de test te slagen 79 is, zo meldt persbureau Associated Press.

Het examen dat Kennedy aflegde, wordt uitgevoerd met behulp van spraakherkenningssoftware. Een ‘scoring engine’ bepaalt of de gesproken antwoorden op vragen die op het scherm verschijnen, goed zijn of niet. Kennedy is ervan overtuigd dat die software niet deugt. “Als iemand die perfect Engels kan praten niet genoeg punten haalt, is er iets niet in de haak.”

Andere Australische aanbieders van het examen dat nodig is om het door Kennedy gewenste visum te bemachtigen, maken geen gebruik van de software. Zij maken zetten mensen van vlees en bloed in om vast te stellen om iemand goed Engels kan praten. Omdat Kennedy, die in oktober een baby verwacht, de test niet heeft gehaald, moet ze nu een ander, duurder visum aanvragen om bij haar Australische echtgenoot te kunnen blijven.