Autobeurs LA: Lyft en Uber overal

Autobeurs LA: Lyft en Uber overal

19-11-2016 07:44 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Rutger is deze week in LA voor een grote autobeurs. Hij reedt met een Lyft-taxi terug naar zijn logeeradres en sprak de chauffeur.

Ik ben nog nooit in een grote stad geweest waar het openbaar zo beroerd is als in Los Angeles. Daar is al heel wat over gezegd, want ooit was er hier een vooruitstrevend lightrailsysteem. Dat werd opgekocht door General Motors en Firestone (de bandenmaker), waarna het vervangen werd door bussen en de rails afgebroken (GM is daarvoor veroordeeld, maar of het allemaal met voorbedachte rade is gebeurd, daar zijn de experts niet over eens).

Vorige week is er een beslissing genomen om flink te gaan investeren in de bereikbaarheid hier in de stad. Aan de ene kant betekent dat onderhoud aan het asfalt, meer fietsroutes en het installeren van slimme infrastructuur (check de Road Zipper). Aan de andere kant wordt er ook miljarden gestopt in het openbaar vervoer. 

Wie tot die tijd van A naar B wil kan met zijn eigen auto in de file gaan staan en die proberen ergens te parkeren (opvallend goedkoop, maar niet altijd gemakkelijk te vinden), gaan fietsen (redelijk wat fietspaden, maar automobilisten zijn hier niet gewend aan fietsers) of een Uber of Lyft vragen. Voor de 18 mijl van Culver City naar Downtown LA nam ik drie keer een Lyft-taxi. 40 minuten in de spits, 20 minuten halverwege de middag. Ik vroeg me af hoe Lyft werkt voor de chauffeurs en waarom mensen kiezen om Lyft-chauffeur te worden. Daar wilde mijn chauffeur David wel over kletsen: zie onderstaande video. 

Zowel David als de andere chauffeurs die ik heb ontmoet, zijn met name enthousiast over het idee omdat het zo gemakkelijk te combineren is met andere activiteiten. Ze kunnen werken waar en wanneer ze willen. Een feestje, een eetafspraak of een bezoekje aan de tandarts hoeft met niemand besproken en kost bijna geen reistijd. 

Eerder in deze serie over de toekomst van transport vanuit LA:

Deze startup maakt een virusscanner voor je auto

Is racen goed voor de wereld?

Autogebruik gaat drastisch veranderen